Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Ritka meteoritot találtak a szudáni sivatagban

2009.03.26. 17:15 Módosítva: 2009.03.26. 17:18
Most először sikerült csillagászoknak egy meteort a pályáján egészen addig követni, míg az belépett a Föld légkörébe, ott a súrlódás hatására felrobbant, majd a maradványai a földbe csapódtak.

A tudósok előtt egyedülálló lehetőség, hogy közvetlenül a becsapódás után begyűjthették a meteorit darabjait, és elkezdhették a vizsgálatokat, mielőtt azok szennyeződtek volna, vagy reakcióba lépett volna az anyag a levegővel.

A 2008 TC3 kódnevet kapott meteor nagyjából autó méretű volt, és tavaly októberben fedezték fel egy arizonai űrteleszkóppal. Miután kiszámolták a pályáját, és kiderült, hogy az hamarosan keresztezni fogja a Földét, a csillagászok követni kezdték az objektumot. Egészen addig sikerült megfigyelni, míg az néhány nap múlva valóban találkozott bolygónkkal, és Szudán felett 37 km magasságban a légkörben felrobbant. A kaliforniai Seti Institute intézet kutatói azonnal a helyszínre utaztak, és a sivatagban a meteorit 47 darabját sikerült begyűjteniük.

Nem ritka esemény, hogy egy meteort a Földdel való találkozásáig tudnak követni a csillagászok, ám az, hogy az objektum elég nagy ahhoz, hogy ne semmisüljön meg a légkörben, és így a maradványokat azonnal fel lehessen kutatni, annál inkább. A 2008 TC3 ráadásul - mint a vizsgálatok kimutatták - nem hétköznapi űrobjektum, hanem a meteorok ritka családjába tartozó urelit. Ez azt jelenti, hogy az aránylag fiatal, pármillió éves szikladarabnak egyetlen szülőbolygóról vagy holdról származik a teljes anyaga. A maradványok vizsgálata azóta is tart, a meteorit feketére égett, nagyon törékeny, a Földön nem megtalálható anyagát különösen érdekesnek találják a tudósok.  • Vennék
  • Hírek