Auguszta
-3 °C
2 °C

Levált a Discovery a Nemzetközi Űrállomásról

2009.03.26. 08:30
Szerda este vált le az ISS-ről a Discovery, közel egy napig tart, mire leszáll Floridában.

Levált a Discovery amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Discovery a terveknek megfelelően szerdán, közép-európai idő szerint 20 óra 53 perckor vált le az űrállomásról, és az időjárási körülmények függvényében várhatóan szombaton, közép-európai idő szerint 18 óra 43 perckor ér majd földet a floridai Kennedy űrközpontban.

000T TRWas2242852

A Föld felé vezető út kezdeteként az űrsikló először is 200 méteres távolságban körülrepüli az űrállomást, amelyet lefilmez és lefényképez. A Discovery legénysége csütörtökön ellenőrzi az űrrepülő szárnyainak és az orrának a belépő élein lévő hővédő csempéket, hogy a mikrometeoritok vagy űrtörmelékek által okozott esetleges sérüléseket feltérképezze. A felvételek továbbítják a houstoni űrközpontba elemzés céljából, és ha nem találnak problémát, a küldetés irányítói megadják az engedélyt a hazatérésre.

Lee Archambault parancsnoksága alatt március 16-án indult el az űrsikló a floridai űrközpontból hat amerikai és egy japán űrhajóssal a fedélzetén. Nyolc napot töltöttek az űrállomáson, és ezalatt három űrsétát hajtottak végre az asztronauták.

A legfontosabb feladat az űrállomás negyedik, utolsó napelemtáblájának felszerelése volt, mivel ennek beüzemelésével egyrészt lehetővé válik tudományos kísérletek elvégzése az európai Columbus és a japán Kibo modulban, másrészt megduplázhatják, azaz hatra emelhetik májustól az űrállomás állandó lakosainak számát.

000T TRWas2242848

Az űrállomás állandó legénységének jelenleg az amerikai Mike Fincke a parancsnoka, tagjai pedig az orosz Jurij Loncsakov és a japán Vakata Koicsi fedélzeti mérnökök. Utóbbi most érkezett a Discoveryvel és az amerikai Sandra Magnust váltotta. Magnus négy hónapig tartózkodott az űrállomáson.

A Discovery távozásával felszabadult a hely a Szojuz TMA-14 űrhajónak, amely a tervek szerint csütörtökön startol, fedélzetén Gennagyij Padalka orosz űrhajós-parancsnokkal, az amerikai Michael Barratt fedélzeti mérnökkel és Charles Simonyi űrturistával. A veterán űrhajós Padalka és az újonc Barratt hat hónapot tölt majd az űrállomáson, felváltva Finckét és Loncsakovot.

A magyar származású amerikai állampolgár, Charles Simonyi a világon az első, aki turistaként másodszor is részt vehet űrutazáson. A számítógépes szoftverekkel foglalkozó Simonyi 2007-ben első űrutazásáért mintegy 20, a mostaniért 35 millió dollárt fizetett.