Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Charles Simonyi megérkezett az ISS-re

2009.03.28. 15:38 Módosítva: 2009.03.28. 15:39
Szombaton megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-14 űrhajó, fedélzetén a magyar származású amerikai űrturistával, Charles Simonyival.

A Szojuz közép-európai idő szerint 14:05-kor dokkolt az űrállomáson - jelentette a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség. A dokkolást kézi vezérléssel hajtották végre, mert az automatikus dokkolórendszer nem működött. Valerij Lindin, a repülésirányítási központ szóvivője szerint ez nem számít rendkívüli dolognak. A következő órákban ellenőrzik, hogy a zsilipek hermetikusan zárnak-e. Ezután találkozhat a Szojuz űrhajó és az űrállomás legénysége.

Simonyi eddig az egyetlen űrturista, aki kétszer jár a Nemzetközi Űrállomáson. Míg 2007 áprilisában 25 millió dollárt, idén már 35 millió dollárt fizetett az utazásért. A Szojuz TMA-14 űrhajó csütörtökön indult a kazahsztáni Bajkonurból és 12 napig tartózkodik az ISS-en. Az expedíció parancsnoka Gennagyij Padalka orosz űrhajós, fedélzeti mérnöke Michael Barratt amerikai űrhajós, orvos. Az expedíció tagjai a tavaly október óta az űrállomáson dolgozó Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóst váltják, a tervek szerint Simonyi velük együtt, április 7-én tér vissza a Földre.

Simonyi legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtandó „Simonyi-Pille-2” küldetés lesz. Ennek során Simonyi új sugárdózis-mérőket visz a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő Pille műszer kiolvasó készülékéhez. Ezen kívül folytatja a 2007-ben megkezdett dózisméréseit, újrakalibrálja a Pille műszert, és első ízben méri az őt érő sugárzást a felbocsátás pillanatától kezdve. A mérés segít meghatározni az űrhajósokat és az űrállomást terhelő sugárdózis nagyságát, aminek a hosszú időtartamú űrrepüléseknél van különösen nagy jelentősége.

A magyar származású űrturista várhatóan amatőrrádió-kapcsolatba lép majd hazai iskolásokkal, hasonló beszélgetésekre már 2007-ben tett első űrutazása alkalmával is sor került.