Friderika
10 °C
18 °C

Kelbimbót termesztene a NASA a Holdon

2009.04.15. 10:05
Az amerikai asztronauták étlapján egykopr dehidratált ételporok és tubusos tészták szerepeltek, de manapság az űrkutatók étrendje változatosabbá válik. Hamarosan egy eddig csak a földlakók számára elérhető fényűzésben is részük lehet: friss zöldséget fogyaszthatnak.

A Paragon Space Development Corporation, amely már a korábbi űrutazások idején is közös kísérleteket bonyolított le az amerikai űrkutatási hivatallal, bejelentette, hogy virágokat és élelmiszernövényeket fog termeszteni a Holdon. Az erre a célra létrehozott Lunar Oasis olyan melegház, amely egy háromlábú alumíniumállványra erősített csőharangra emlékeztet. A feladat kicsíráztatni egy növényt a Hold felszínén, ahol a nehézkedési erő a földinek alig hatoda.

A miniatűr házat az Odyssey Moon magáncég bocsátja fel a világűrbe: ez a cég az űrben tervezett emberi repülések előkészítésén dolgozik. A projekt részt vesz a Google Lunar X Prize pályázatán, amely 20 millió dollárt ígér annak, akinek elsőként sikerül egy robotot a Holdra juttatni és ott mozgatni.

Kelbimbó és káposzta

A Paragon képviselői elmondták, hogy a Hold-béli oázis tesztjei 2012-ben kezdődnek majd. A miniatűr melegház felbocsátásakor magával viszi a kelbimbó és a káposzta keresztezéséből létrejött növény magvait. Ez a növény 14 nap alatt képes kicsírázni és virágozni, gyors életciklusa igen praktikus a Holdon végzendő kísérlet szempontjából.

"A Hold vagy a Mars benépesítése időben még távolinak tűnhet, de fontos, hogy a kutatást már most megkezdjük" - mondta az AFP-nek a Paragon elnöke, Jane Paynter. "Időbe telik a kutatás, a megbízható rendszerek kidolgozása, még mielőtt az első telepesek megérkeznek az űrbe," A NASA 2020-ig tervezi űrhajósok eljuttatását a Holdra és 2030-ig a Marsra.

Gene A. Giacomelli, az Arizonai Egyetem természettudományi fakultásának professzora elismerően nyilatkozott a projektről. A Paragon cégnek ez az egyetem a bázisa. Giacomelli szerint a terv különösen fontos, tekintettel arra, hogy a NASA megszüntette az űrbeli bioregeneratív életfenntartó rendszerek kutatásának pénzelését és ezért a területen dolgozó amerikai kutatóközpontok többsége bezárt.

Paradicsom az Antarktiszon

Az egyetem az Antarktiszon is fenntart egy hidroponikus (talajon kívüli) növénykultúra-szobát az amerikai tudománytámogatási alapítvány egyik létesítményén. A Déli-sark körülményei - a magasság, az alacsony légnyomás, a hőmérsékletet - ezt a helyet a holdi feltételekhez hasonlóvá teszik a professzor szerint. Ez a melegház heti 30 kiló zöldséget, paradicsomot, zöldpaprikát, salátát állít elő, eleget ahhoz, hogy a 75 tudós mindegyikének naponta kétszer friss zöldség jusson.