Jusztina
10 °C
27 °C

Lazább volt Simonyi második utazása

2009.04.16. 15:25 Módosítva: 2009.04.16. 15:28
Simonyi Károly, a magyar származású amerikai űrturista szerint az űrutazás nem pusztán egy kaland, hanem igazi megtiszteltetés és felelősség is - ezért is tett eleget a Vöröskereszt kérésének és vitte fel a szervezet zászlaját az űrbe.

„Régi barátom, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke kért meg, hogy vigyem fel a Vöröskereszt zászlaját az űrbe" - idézte fel Simonyi Károly csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: óriási megtiszteltetés volt számára, hogy ezzel a gesztussal segítheti a szervezet munkáját.

Több ideje maradt

"Elsősorban azért vállalkoztam a két űrutazásra, hogy ezzel a kis lépéssel előbbre mozdítsam a privát űrutazás ügyét; sokan úgy vélik, itt az ideje, hogy átlagos emberek is részesei lehessenek ennek a hihetetlen kalandnak" - hangsúlyozta az űrturista.

Simonyi Károly elmondta, hogy a második utazás alkalmával már lényegesen otthonosabban mozgott az űrben, így több rádiókapcsolatot tudott létesíteni, több internetes kérdésre tudott válaszolni, és az űrben készített fotói és videói is jobb minőségűek lettek, mint első alkalommal.

Cáfolta a pletykákat, amelyek szerint konfliktus támadt az amerikai és az orosz űrhajósok között: "a politika megáll a kilövő állomáson, odafent a 6 ember 1 gárdaként dolgozik, semmiféle ellenségeskedés nem volt az asztronauták között".

A sikeres üzletember elmondta, hogy számára három dolog igazán fontos: a család, az üzlet és az űrutazás, amelyek közül a család a legfontosabb. Véleménye szerint mindháromhoz kitartásra van szükség, és arra, hogy az ember ne adja fel az álmait.

"Az űrutazás nem jár igazi veszéllyel, nem kell hozzá vakmerőség, elég jól felkészültnek lenni, a családi életet viszont nehéz összehangolni a komoly és hosszadalmas felkészüléssel" - tette hozzá.

Felesége kérésére Simonyi nem vállalkozik több űrutazásra, ellenben a fiatal ara ötlete nyomán rövidesen "meghódítják" az Antarktiszt.

Pecsét az űrben

"A Nemzetközi Vöröskereszt több kerek évfordulót is ünnepel az idén, többek között a szervezet 90 évvel ezelőtti megalapításáét, illetve a 60 éve megkötött Genfi Egyezményét; ezért gondoltuk, hogy a Vöröskereszt zászlaja felmehetne az űrbe, amelyet a Nemzetközi Űrállomás pecsétjével is elláttak odafenn" - mondta el Habsburg György, hozzátéve, hogy a Simonyi által megutaztatott lobogó hamarosan világkörüli útra indul.

Simonyi Károly földet érésének napja egybe esett a Vöröskereszt új, Our World - Your Move elnevezésű nagyszabású kampányának indításával - mondta el Anitta Underlin, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) Európai Zónairodájának vezetője. "Simonyi egy példaértékű önkéntes, aki segíti a munkánkat; ennek szellemében köszöntjük újra a Földön" - tette hozzá.

Simonyi az első űrturista, aki kétszer is tiszteletét tette az űrben. Második alkalommal 2009. március 26-tól április 8-ig élvezhette a gravitációmentes létet.