11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Egy hét múlva lezuhan a japán holdszonda

2009.06.02. 20:28
A SELENE japán holdszonda a jelenlegi tervek szerint 2009. június 10-én este, ellenőrzött módon becsapódik a Hold Föld felé forduló oldalán. Magyarországról az esemény nem lesz látható.

A japán SELENE (Kaguya, magyarul Holdhercegnő) holdszonda a nemrégiben bejelentett tervek szerint 2009. június 10-én, magyar idő szerint este fél 9-kor a Hold felszínébe becsapódva fejezi be küldetését. Az esemény előkészítéseként már február 1-től kezdődően egyre alacsonyabb pályára módosították a szonda mozgását, hogy végül jövő héten szerdán a kívánt helyen és időpontban történhessen a becsapódás - írja a hírek.csillagászat.hu.

A SELENE utolsó pillanatai számára helyszínt adó terület közelítő holdrajzi koordinátái: keleti hosszúság 80 fok, déli szélesség 63 fok, ami a Gill-krátertől nem messze keletre van (bár a becsapódás tervéről szóló közlemény hangsúlyozza, hogy az esemény időpontja és helye az utolsó napokban még módosulhat). Június 10-én este Budapesten a Hold nyári időszámítás szerint 22:55-kor kel, így a SELENE 2,5 órával korábbi becsapódásáról a magyar észlelők lemaradnak. Maga az esemény kb. Egy másodpercig tartó fényfelvillanással jár, amit pár perces utófénylés, illetve porfelhő képződése követ. Az időzítés olyan, hogy a Hold három nappal lesz majd holdtölte után, és így a keleti peremén már feltűnik a becsapódás közelébe eső fény-árnyék határ, a terminátor.

A 2007. szeptember 14-én útnak indított SELENE már több mint másfél éve kering a Hold körül, idejének nagy részében a felszín felett mintegy 100 km magas körpályán. A nem sokkal utána indított kínai Chang'e-1 (Holdistennő) holdszonda ez év március 1-jén csapódott be irányítottan a Mare Fecunditatis (Termékenység Tengere) területén. Az India első holdszondája, a Chandrayaan-1 (Holdhajó) által szállított kis próbatest pedig 2008. november 14-én zuhant a Hold déli pólusvidékére a felszínen, vagy a felszín alatt megbúvó vízjég nyomai után kutatva. A becsapódási kísérletek célja nem csak a holdfelszín fizikai és kémiai tulajdonságainak kutatása, hanem az újabb űreszközök leszállási manővereinek begyakorlása, illetve az űrszonda-Föld rádiókapcsolat, parancsküldési, irányítási mechanizmusának kipróbálása, tesztelése is. A japán SELENE-2 és kínai Chang'e-2 programok már előkészítés alatt állnak, ezek során felszíni leszálló egységeket szándékoznak a Holdra juttatni. Az indiai űrkutatási tervekben is szerepel a Hold felszínére űreszközök küldése közvetlen leszállással. Ezek közül a japán SELENE-2 fellövésére már 2010 első félévében sor kerülhet.

Idén júniusban nagyon megnő a forgalom a Hold körül, hiszen a SELENE mellett a NASA LCROSS űrkísérletének két becsapódó próbateste is a Hold felszínével találkozva éri él végzetét. Az LRO/LCROSS-nak április végén kellett volna indulni, de az indítást végül a június 2. és 17. közötti indítási ablak idejére halasztották. Így lehet, hogy a SELENE becsapódása előbb lesz, mint az LCROSS-é, azaz a korábbi tervekkel ellentétben nem a japán szonda fogja észlelni az amerikai próbatesteit, hanem az LRO érzékeny műszerei a SELENE-t.  • Hírek
  • Bankszámla