Gergely
4 °C
23 °C

Hazatérésre készülődnek az Endeavour űrhajósai

2009.07.28. 00:23 Módosítva: 2009.07.28. 00:35
Az ISS-t és az űrsiklót összekötő zsilipeket kedden közép-európai idő szerint 16 óra után zárják le.

Hazatérésre készülődnek az Endeavour űrhajósai, akik kedden leválasztják az amerikai űrsiklót a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), s várhatóan pénteken szállnak le a floridai Cape Canaveral űrbázison.

Az Endeavour két asztronautája hétfőn még tett egy utolsó űrsétát - a 11 napos küldetés során az ötödiket - majd elkezdődött a csomagolás: legénység hét tagja közül Tim Kopra az ISS-n marad, ő Vakata Koicsi japán űrhajóst váltja, aki négy és fél hónap után tér vissza a Földre.

Az ISS-t és az űrsiklót összekötő zsilipeket kedden közép-európai idő szerint röviddel 16 óra után zárják le, majd a két űrobjektumot kézi vezérléssel választják szét: az Endeavour tesz egy tiszteletkört majd elkezdi az ereszkedést a Földre. Leszállását pénteken 16 óra 45 percre tervezik, amennyiben az időjárási körülmények ezt lehetővé teszik.

A NASA még hét űrsikló-missziót tervez a 16 ország részvételével épülő, 100 milliárd dollár értékű űrállomás befejezésére. A következő űrrepülőgép indítását augusztusra irányozták elő.