Márk
13 °C
28 °C

Fura fényes folt jelent meg a Vénuszon

2009.08.04. 13:05 Módosítva: 2009-08-04 13:05:51
A Vénusz felszínét vastag, egybefüggő felhőréteg fedi el a megfigyelők elől. Ezen a felhőtakarón jelent meg egy nagy fényes folt, néhány hete - a csillagászok csak találgatnak, mi lehet az.

Július közepén egy amerikai amatőr csillagász vette észre először a Vénusz felszínén (illetve valójában a légkörben, mivel az egybefüggő felhőréteg miatt a bolygó felszínét nem látjuk) azt a furcsa fényes foltot, ami azóta is megfigyelhető, és egyre növekszik. A csillagász megfigyelését most megerősítette az európai űrhivatal Venus Express szondája is, sőt azt is megállapították a műszerek, hogy a folt négy nappal azelőtt jelent meg, hogy a Földről észrevettük volna.

dn17534-2 300

A tudósok egyelőre nem tudták megállapítani, mi okozza a jelenséget. A legelterjedtebb teória egy hatalmas erejű vulkánkitörésről szól, ami több tíz kilométer magasságig lövellte fel a lávát, füstöt és vulkáni hamut, ezzel felkavarva a bolygó sűrű, főleg szén-dioxidból álló atmoszféráját, és áttörve a légkör feletti felhőket is. A folt növekedéséért az elmélet szerint a légkörben keltett turbulencia, és a szelek felelősek. A Vénusz felszínét nagyon erős vulkanikus tevékenység formálta, és bár arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy ez a mai napig tartana, a tudósok feltételezik, hogy máig aktívak a vulkáni erők a bolygón. Egy másik teória szerint a napszél által szállított töltött részecskék léptek reakcióba a légkör elemeivel, ez okozza a fényes jelenséget.

A Vénusz felszínén már többször jelentek meg hasonló foltok, a mostani jelenség mégis szokatlan, mert nagyon kis területen koncentrálódik, és nagyon látványos. A csillagászok egyébként nemrég a Jupiteren fedeztek fel egy hasonló foltot, azt egy becsapódó aszteroida vagy üstökös okozta.