Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majdnem eltalálta a Földet egy aszteroida

2009.11.12. 15:15 Módosítva: 2009-11-12 15:15:41
Mindössze 14 ezer kilométerrel vétette el a Földet november hatodikán a 2009 VA kódnevű aszteroida. A Catalina Sky Survey projekt csillagászai mindössze 15 órával a lehetséges becsapódás előtt vették észre a Föld felé tartó objektumot.

A NASA Near Earth Object programjában dolgozó szakembereknek pár órával az aszteroida megérkezése előtt sikerült kiszámolni a pályáját, és megállapítani, hogy ugyan extrém közel lesz, de valószínűleg nem ütközünk össze. Így is lett: az utólagos számítások szerint 14 ezer kilométerrel vétette el a bolygót a szikladarab. Összehasonlításként: a Hold 360 ezer kilométerre kering tőlünk, a távközlési műholdak pedig 36 ezer kilométerre.

earth450

Bár az, hogy alig látták a tudósok előre az érkezését, ijesztő, a 2009 VA nem okozott volna nagyobb katasztrófát, ha összeütközünk. A nagyjából hét méteres szikla valószínűleg apró darabokra robbant volna a légkörben a súrlódás hatására, és csak a kisebb maradványai érték volna el a felszínt. A robbanás mindenesetre rendkívül látványos lett volna, és ha lakott terület felett történik, alighanem pánikot is okozott volna. 2002-ben egy hasonló méretű aszteroida semmisült meg a légkörben a Földközi-tenger felett, ott a robbanás energiáját a hirosimai atombomba kétszeresére becsülték a tudósok.

A statisztikák szerint ilyen méretű aszteroidákból évente átlagosan kettő keresztezi a Föld pályáját, és ötévente egy neki is ütközik a bolygónak. Az ilyen méretű objektumokat általában csak az utolsó pillanatban veszik észre a csillagászok. A NASA földközeli aszteroidákat figyelő programja, az állandó pénzhiányra panaszkodó NEO egyelőre azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra az egy kilométernél nagyobb, és a Föld pályáját megközelítő objektumokat térképezze fel a Naprendszerben. Ilyen üstökösből és aszteroidából nagyjából ezer lehet, és ha valamelyikkel összeütköznénk, az valóban katasztrófával járna.