Árpád
-2 °C
4 °C

Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson az Atlantis

2009.11.18. 18:55
Az előre eltervezett program szerint szerdán kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az Atlantis amerikai űrrepülőgép - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A csatlakozás közép-európai idő szerint este hat óra előtt néhány perccel történt. Az űrállomás az Ausztrália és Tasmánia közötti tengerszoros fölött repült a kikötéskor, amelyet a tervezettnél két perccel korábban hajtottak végre. Az Atlantis hat asztronautával hétfőn indult el a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy Űrközpontból. Rakterében főként nagyobb méretű alkatrészeket - valamivel több mint 12 tonna hasznos terhet - szállított a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrbázisra.

Az Atlantis 200 méterre úticéljától hosszanti tengelye körül egy fordulatot tett, hogy hasrészét az űrállomáson tartózkodók lefényképezhessék. A fotókat a houstoni irányítóközpontban a szakértők tüzetesen megvizsgálják, hogy megállapítsák: szenvedett-e olyan mérvű károsodást az űrsikló hővédőpajzsa, amilyen veszélyt jelentene majd a visszatéréskor.


Az Atlantis legénysége 11 napos útja során háromszor száll ki a nyílt világűrbe, hogy külső szerelési munkákat végezzen az űrállomás felületén. A NASA szeretné feltölteni az űrállomást nagy tartalék alkatrészekkel a jövő év vége előtt, amikor lezárják az űrsiklóprogramot. Idén már nem lesz több útjuk, jövőre még ötöt terveznek. Később orosz teherűrhajókkal látják el az űrállomást, de azok terjedelmes berendezéseket nem képesek szállítani. Az Atlantis hét űrhajóssal tér vissza a Földre, mert a legénységhez csatlakozik az amerikai Nicole Stott fedélzeti mérnök, aki augusztus óta tartózkodik az űrállomáson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?