Valér
-2 °C
0 °C

Ősi tómedreket találtak a Marson

2010.01.05. 17:00 Módosítva: 2010-01-05 17:01:07
Miután a Mars felszínén kimutatták a vízjég jelenlétét, az MRO űrszonda felvételein olyan képződményeket találtak a csillagászok, amelyek hárommilliárd éve tómedrek lehettek. Már csak az a kérdés, mi okozta a bolygó átmeneti felmelegedését.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondájának nagy felbontású képein olyan felszíni alakzatokat fedeztek fel a csillagászok, amelyeket csak folyékony állapotú víz alakíthatott ki. Eddig úgy gondolták, a Mars atmoszférája és hőmérséklete miatt a víz sosem lehetett folyékony állapotban nagy mennyiségben jelen, és a talajban levő vízjég egy halmazállapotot átlépve egyenesen elpárolgott (ezt a folyamatot hívják szublimációnak). A 20 kilométer átmérőjű, csatornákkal összekötött egykori tómedrek azonban ellentmondanak ennek.

47030954 fig.4 channel-1

A képeket az MRO az Ares Valles nevű óriási szurdokban, a Mars egyenlítőjétől 2000 kilométerre készítette. Geológusok szerint a hárommilliárd éves re becsült, jellegzetes formájú mélyedések egykor tavak medrei lehettek, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy a Mars akkoriban egy átmeneti felmelegedésen ment keresztül. Ez megolvasztotta a talajban nagy mennyiségben jelen levő vizet, és az atmoszféra nyomását is megnövelte annyira, hogy a víz megmaradjon a felszínen.

A csillagászok több teóriát is felállítottak arra, hogy mi okozta a felmelegedést. Egyelőre a meteoritok tömeges becsapódása, a bolygó Nap körüli pályájának megváltozása, és a megnövekedett vulkanikus aktivitás elmélete mögött sem sincs egyértelmű támogatás a csillagászok táborából. Azt sem tudni, hogy mennyi ideig tartott ez az időszak, és mi okozta a végét. A folyékony vízben bővelkedő környezet, és a 0 és 100 fok közötti hőmérséklet mindenesetre ideális terep lehetett a mikroba-szintű élet kialakulásához a kutatók szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!