Erzsébet
1 °C
4 °C

Tűzhányók borítják a Naprendszeren kívül felfedezett első szilárd bolygó felszínét

2010.01.08. 10:10 Módosítva: 2010-01-08 11:41:04
A Naprendszerünkön kívül tavaly ősszel felfedezett első szilárd bolygót extrém hőmérsékleti ingadozás jellemzi, ám a legújabb kutatások szerint még a korábbi feltételezéseknél is rémesebb körülmények uralkodhatnak a felszínén, amelyet tűzhányók borítanak.

Eddig háromszáznál több Naprendszerünkön kívüli, úgynevezett exobolygót fedeztek fel az csillagászok, ezek többsége a Neptunuszhoz hasonlatos gázóriás. A CoRoT-7b jelű bolygó az eddig felfedezett legkisebb exobolygó. Nevét a CoRoT francia csillagászati műhold után kapta, amelyet a francia űrügynökség vezetésével, nemzetközi összefogásban megvalósuló program keretében 2006. december 27-én állítottak pályájára.

A CoRoT-7b 480 fényévre van tőlünk, és bár szilárd a felülete, aligha lehet élet rajta, hiszen túl közel kering központi csillagához. A napos oldalán a hőmérséklet elérheti a 2200 Celsius-fokot, míg a sötétségbe borult felületén mínusz 210 Celsius-fokra zuhanhat.

A CoRoT-7b felszínén állandó a vulkanikus tevékenység, amely erőteljesebb lehet, mint a Jupiter holdján, az Ión, amit a Naprendszer legaktívabb vulkanikus tevékenysége jellemez. "Feltételezéseink szerint az állandó vulkánkitörések miatt lávafolyamok borítják a bolygó egész felszínét" - vélekedett Rory Barnes, a University of Washington csillagásza.

Rory Barnes kollégáival részben azért feltételezi az erőteljes vulkanikus tevékenységet, mert a CoRoT-7b túl közel kering a napjához, mindössze 2,5 millió kilométerre. Ez a távolság 60-szor kisebb, mint a Föld és a Nap közötti távolság. A korábbi kutatások során arra a következtetésre jutottak a csillagászok, hogy légköre szétporlasztott kőzetből áll, aminek részecskéi időnként esőként permeteznek a felszínre.

A bolygó csaknem szabályos kör alakú pályán kering. Bármilyen eltérés a pályától, legyen az akár csak 250 kilométeres, azt eredményezi, hogy a CoRoT-7b valamely szomszédja gravitációs hatása alá kerülhet, ami torzítja a felszínét, vulkanikus tevékenységet indítva be. Földünk szintén ki van téve ilyen gravitációs hatásoknak, ám ezek energiáját elnyelik az óceánok.

"A CoRoT-7b felszínén majdnem bizonyosan nincsenek óceánok. Egy bolygót, amely nem kör alakú pályán halad, különbözőn mértékű gravitációs hatások érik keringése során. A legerősebb gravitációs húzóerőt akkor tapasztalja, amikor a legközelebb van napjához, a leggyengébbet pedig akkor, amikor leginkább eltávolodik központi csillagjától. Amikor egy bolygó a két pont között mozog, hol kifeszül, hol pedig elernyed. Ez a folyamat hevíti a bolygó belsejét, vulkanikus aktivitást eredményezve a felszínén" - magyarázta Rory Barnes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?