Valér
-1 °C
0 °C

Hogyan kerülte el a Föld a Napba zuhanást?

2010.01.14. 17:30
A fiatal csillagok körüli por- és gázkorongokból kialakuló bolygók keletkezésére vonatkozó jelenlegi elméletek mindig lokálisan konstans koronghőmérsékleteket feltételeznek. Az American Museum of Natural History és a University of Cambridge kutatói által kidolgozott új modell szerint azonban a lokális hőmérsékletváltozások sokkal nagyobb szerepet játszhatnak a bolygók kialakulásában, mint ezt eddig vélték.

Mordecai-Mark Mac Low szerint fontos kérdés, hogy a bolygókra saját fejlődése során hogyan hat annak a gáz- és porkorongnak az anyaga, amiből kialakultak. Modellszámításaikban megmutatták, hogy a planetoidok (bolygókezdemények), melyekből a Föld is létrejött, hogyan vészelhették át a korong anyagával történő kölcsönhatást anélkül, hogy a fiatal Napba zuhantak volna.

A porkorong fősíkja átlátszatlan, ezért hősugárzás útján nem tud gyorsan lehűlni. A lokális hőmérsékletváltozások miatt azonban - a hőmérsékleteloszlástól függően - a korongban migrációs zónák alakulhatnak ki, a létrejövő bolygó pedig a befelé és kifelé mozgás régiói között rekedhet. Amint a protoplanetáris korong kezd eltűnni, a bolygópálya befelé mozdul, egészen addig, míg a gázsűrűség annyira le nem csökken, hogy már nincs számottevő hatással a bolygó mozgására. Ekkor a pálya stabilizálódik, megvédve ezzel a bolygót csillaga veszélyes megközelítésétől. A végső pálya mérete függ a bolygó tömegétől.

A protoplanetáris korong lokális hőmérsékletváltozásai megóvhatták a kialakuló Földet attól, hogy a fiatal Napba zuhanjon. (NASA)

A kutatók a számítások során egydimenziós modellt használtak, mivel a háromdimenziós modellen alapuló számítások akkora számítógépes teljesítményt igényeltek volna, hogy a korong fejlődését csak ezer éven keresztül tudták volna követni, ők viszont arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik a korong teljes, több millió éves életciklusa alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!