Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A Földhöz hasonló bolygót észlelt a NASA

2010.08.27. 15:48
A Földhöz hasonló nagyságú bolygóra bukkant galaxisunkban az amerikai űrkutatási hivatal.

Másfél évvel indulása után a Kepler űrteleszkóp olyan bolygórendszert észlelt, amihez egy olyan bolygó is tartozik, amelynek mérete a Föld másfélszerese. A hatalmas forróság miatt viszont felszínén kizárt a miénkhez hasonló élet lehetősége.

A felfedezést egyelőre kérdések övezik, hiszen még meg kell vizsgálni, valóban bolygóról van-e szó. Hogy a kutatók biztosak lehessenek ebben, ki kell zárni annak lehetőségét, hogy egy másik csillag által okozott optikai csalódást észleltek - mondta el Matthew Holman, a Harvard-Smithsonian Központ asztrofizikai intézetének munkatársa.

Ez az első, több mint egy bolygóból álló rendszer, amelyet a Kepler teleszkóp fedezett fel. Két különösen forró, Szaturnusz nagyságú bolygót találtak, amelyeknek a kutatók a Kepler 9b és a Kepler 9c neveket adták. Napjuk, a Kepler 9 kétezer fényévnyi távolságra van a Földtől.

A Kepler tavaly indult felfedezőútra, hogy naprendszerünkön kívül egy második Földet találjon. Az űrteleszkóp három és fél év alatt több mint százezer csillagot fog szemrevételezni a Tejútrendszerben, és olyan, szilárd felszínű bolygót keres, amelyen adottak az élet feltételei.