A Naprendszer határáról üzent haza a Voyager-1

2010.12.14. 13:14
Elért a Naprendszer határára az 1977 szeptemberében fellőtt Voyager-1 űrszonda, a Földtől legmesszebb levő, emberkéz készítette tárgy.

A veterán szonda jelenleg 17,4 milliárd kilométerre van a Földtől, és óránként 61 ezerrel növeli ezt a számot. Ez a távolság olyan nagy, hogy a szonda rádiójelei 16 óra alatt érnek csak el a Földig. A legutóbbi hazaküldött adatok szerint a szonda Low-Energy Charged Particle Instrument nevű műszere, ami a napszél sebességét és irányát méri, fontos változást észlelt.

50413711 voyagerfull nasa 624

A műszer évtizedek óta egyre kisebb értéket mutat (mivel a Naptól távolodva csökken a napszél ereje), most azonban a Nap irányából érkező részecskék mennyisége nullára változott, pontosabban a műszer által mérhető minimum alá csökkent, és a hátszél helyett megjelent egy oldalról érkező gyenge részecskehullám. Ez pedig azt jelenti, hogy a szonda elérte a Naprendszer határát, ahol a helioszférát egy buborékszerű jelenség zárja le. Ez további egymilliárd kilométeren át tart a becslések szerint, a Voyager-1 pár év alatt átér rajta, és kijut a csillagrendszerek közti mélyűrbe.

A Voyager-1-et 33 éve azzal az elsődleges feladattal bocsátotta útjára a NASA, hogy a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunuszt vizsgálja. 1989-re végzett is ezzel a feladattal, elhaladt a Naprendszer legnagyobb bolygói mellett, és fontos mérési adatokat, fényképeket küldött haza. Azóta a Naprendszer határa felé tart, és ha elhagyja, a Tejútrendszer középpontja felé fog továbbhaladni, miközben küldi haza a mérési adatait, amíg a nukleáris elemei bírják energiával.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás