Felálltak a csapatok a Google Hold-versenyére

2011.02.18. 21:15
Tizenhét országból összesen 29 csapat jelentkezett a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű nemzetközi megmérettetésére. A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el - legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott - járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat.

A Google támogatásával 2007-ben meghirdetett verseny szervezői szerint a nyertest várhatóan már 2015-ben megnevezhetik. "A verseny hivatalosan is elkezdődött"- monda Peter Diamandis, az X-Prize Alapítvány ügyvezetője a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely nemcsak elsőként juttat járművet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre.

A szervezők szerint a non-profit alapítványoktól kezdve, az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételű csapatok jelentkeztek. A résztvevők között már vannak olyanok is, akik helyet is béreltek azokon az űrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat.

A versenyzők között van a magyar Puli Space Technologies Kft. (PST) fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is. A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással.  • Tippek
  • Bankszámla