Salamon
0 °C
13 °C

Megérkezett a Discovery a nemzetközi űrállomásra

2011.02.27. 08:54
Megérkezett a Nemzetközi űrállomáshoz és összekapcsolódott vele szombaton a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely három évtizedes pályafutásának utolsó, 39. küldetését teljesíti - közölte a NASA.

A floridai Cape Canaveralból csütörtökön felbocsátott Discovery tíz tonna rakományt és hatfős személyzetet vitt magával, hogy 11 napos ottlétük alatt elkezdjék a Föld körüli pályán keringő űrállomás felkészítését az űrsiklóflotta nyugállományba küldése utáni időszakra. A NASA tervei szerint a flotta két másik gépe, az Endeavour és az Atlantis szintén utolsó útjára indul majd az elkövetkező hat hónapban.

A csatlakozás előtti percekben Steven Lindsey parancsnok a tengelye körüli teljes fordulatot tett a Discoveryvel, hogy az űrállomás Scott Kelly által vezetett legénysége fotókat készíthessen a gép hővédő pajzsának állapotáról. A képeket a NASA rutinszerűen ellenőrzi a Columbia 2003-ban bekövetkezett katasztrófája óta.

A Discovery amerikai űrrepülőgép 2011. február 26-án, miután összekapcsolódott a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi űrállomással
A Discovery amerikai űrrepülőgép 2011. február 26-án, miután összekapcsolódott a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi űrállomással

Scott Kelly azzal a kérdéssel üdvözölte a Discovery legénységét, hogy "Fiúk, mi tartott ilyen sokáig?" Az űrsikló indulását ugyanis eredetileg novemberre tervezték, de a fellövést a külső üzemanyagtartályon észlelt meghibásodások miatt el kellett halasztani, csütörtökön is az indításra kínálkozó időablak utolsó másodperceiben vett startot az űrsikló.

Az ISS mostantól 12 fős legénysége már vasárnap megkezdi az űrsikló rakományának történő kirakodását, és rögzíti az űrállomás külsején az ISS újabb napelemeit tartalmazó konténert.