Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Nem sikerül életre kelteni a Spirit marsjárót

2011.03.30. 15:24
Miközben az Opportunity marsjáró befejezte a Santa Maria kráter feltárását a vörös bolygón, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei sikertelenül próbálkoznak társa, a Spirit életre keltésével.

Az eddigi kudarcok ellenére a szakemberek még egy végső kísérletet tesznek arra, hogy helyreállítsák a kapcsolatot a Spirittel, amely egy éve nem ad jelt magáról. Ha a következő hónapban sem sikerül kapcsolatba lépni vele, az űrkutatási hivatal kénytelen lesz feladni a próbálkozást, és minden erővel az Opportunityra összpontosítani.

Sokkal komolyabb lehet a baj, mint egyszerű energiaprobléma - közölte John Callas, a NASA pasadenai központjának programmenedzsere. A napenergiával működő marsjáró 2009 áprilisában ragadt be egy homokcsapdába. Kiszabadítani nem tudták a szakemberek, és így képtelen volt a Nap felé fordítani elemeit, hogy elegendő energiára tegyen szert a marsi tél beköszönte előtt. Mivel napelemei működésképtelenek, tavaly márciusban hibernálta magát. A mérnökök azért áprilisban próbálják felébreszteni, mert ekkor éri a legtöbb napfény a térséget, ahol csapdába esett.

Eközben párja, az Opportunity teljes gőzzel dolgozik: befejezte a Santa Mara kráter feltárását, és most egy másik kráter felé halad. Küldetése során már 26,6 kilométert tett meg a bolygó felszínén. Az eredetileg 90 napos küldetésre tervezett marsjáró 2004-ben landolt az égitesten, párja, a Spirit 21 nappal korábban.