Móric
9 °C
15 °C

A Kepler-féle exobolygókon keresik ET-t

2011.05.16. 16:44
A Kepler űrtávcső által felfedezett 1235 új exobolygó-jelöltből 86 Föld-szerű bolygót kezdtek vizsgálni a napokban a Kaliforniai Egyetem csillagászai. A kutatás célja a bolygókon létező fejlett civilizációk nyomainak kimutatása - már ha léteznek, és ha a rádiótartományban nyomot hagynak maguk után.

A keresés 2011. május 8-án kezdődött a Green Bank-i Bobert C. Byrd rádiótávcsővel, ami jelenleg a világ legnagyobb, mozgatható antennájú rádióteleszkópja. Ekkor egy órán keresztül gyűjtöttek adatokat összesen 8 bolygóról. A méréssorozat addig folytatódik, amíg össze nem gyűlik 24 órányi adatsor mind a 86 objektumról. Ezek után egy gyors analízist követően az adatokat további vizsgálat céljára szétosztják a SETI@home közel egymillió felhasználójának számítógépein futó kliensek között is.

20110516 keplercandidates540

A kiválasztott Föld-szerű bolygók a csillagaik lakhatósági zónáiban keringenek, vagyis a felszínükön az esetlegesen jelenlévő víz folyékony halmazállapotban tartósan megmaradhat. Jelenlegi ismereteink szerint a folyékony víz alapvetően fontos az élet kialakulásához.

A vizsgálathoz azért választották a Green Bank-i óriás távcsövet, mert a SETI-kutatások zömét hagyományosan végző arecibói rádiótávcső képtelen az északon elhelyezkedő Kepler-mezőt észlelni. Érdekes egybeesés, hogy a legelső, földön kívüli civilizációk keresését megcélzó kutatás (OZMA) is éppen Green Bankben zajlott 51 évvel ezelőtt.

A tervezett, 24 órányi adatsor első hallásra kevésnek tűnik, de ezen idő alatt a Byrd távcső a fejlett műszereivel annyi adatot képes rögzíteni, mint az arecibói teleszkóp egy teljes év alatt. Az otthoni felhasználók számítógépeinek bevonásával zajló teljes vizsgálat előreláthatóan egy évet vesz majd igénybe - mondta el Dan Wertheimer, a SETI@home vezető kutatója.