Bonifác
10 °C
16 °C

Megsérült az Endeavour felszállás közben

2011.05.19. 10:44

Az Endeavour űrsikló hővédő pajzsának hét paneljén észlelt a karbantartó személyzet sérüléseket, miután az sikeresen bedokkolt a nemzetközi űrállomásra. Három panelen jelentős a sérülés, de a NASA illetékesei szerint aggodalomra semmi ok, az űrsikló hővédelme többszörös túlbiztosítással dolgozik, ilyen sérüléssel gond nélkül le tud majd szállni.

Forrás: twitpic.com
Forrás: twitpic.com

A hővédő pajzsra a Columbia 2003-as tragédiája óta fordít különösen nagy figyelmet az amerikai űrhivatal. Akkor a pajzsról levált darabok okozták az űrsikló felrobbanását az atmoszférába visszatérés során. Az Endeavour a dokkolás előtt kilenc perces manővert hajtott végre az űrállomás mellett, 360 fokban körbeforgott, hogy az ISS fedélzetéről nagy felbontású fotókat készíthessenek róla, felmérve a fellövés során szerzett esetleges sérüléseket. Ezeken a felvételeken fedezték fel a földi irányítóközpontban a problémát.

A hővédő pajzs funkciója, hogy a Föld légkörébe való visszatéréskor megvédje az űrsiklót a súrlódás miatt termelődő hőtől. Ilyenkor óriási megterhelésnek van kitéve, és több ezer fokra hevül fel. A pajzs kisebb-nagyobb sérülései több űrsiklónál okoztak már izgalmakat a visszatérés előtt, de komolyabb baleset a Columbia óta nem történt emiatt.

Az Endeavour legénysége ki van képezve a sérült pajzs megjavítására, és az ehhez szükséges szerszámok és pótlakatrészek is a rendelkezésükre állnak. Hogy szükség lesz-e a javításra, azt további vizsgálatok után a NASA központjában döntik el.

15%
3799 Ft
3230 Ft
15%
4999 Ft
4250 Ft