Leszállt a Endeavour

2011.06.01. 10:20

Leszállt az Endeavour amerikai űrrepülőgép szerdán a floridai Kennedy-űrközpontban. Ez volt az utolsó repülése, és egyben az amerikai Space Shuttle program 134., azaz utolsó előtti missziója.

Az Endeavour május 16-án indult a Kennedy űrrepülőtérről a fedélzetén hat űrhajóssal, és május 18-án kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), ahová számos műszert – közöttük a kozmikus sugárzás elemi részecskéit mérő, 2 milliárd dollár értékű Alfa mágneses spektrométert (AMS-02) - és különféle alkatrészeket szállított. A legénység négy űrsétát hajtott végre.

Földet érése idején az utolsó olyan űrrepülőgép, amely még teljesít majd egy missziót, az Atlantis már majdnem az indítóállásban volt: nem sokkal korábban hozták ki a hangárból. Az indítóálláshoz vezető pálya mentén az űrközpont több ezer dolgozója és családtagjaik sorakoztak. Az Atlantis a tervek szerint július 8-án indul az ISS-re.

Az Endeavour kiállítási tárgy lesz egy Los Angeles-i tudományos központban. Az űrsikló 25 missziója alatt összesen 4677 fordulatot tett meg a Föld körül, 299 napot töltött a világűrben és közel 200 millió kilométert repült. Az Egyesült Államok a magas üzemeltetési költségek, illetve a rendelkezésre álló eszközöknek az újabb űrrepülőgép kifejlesztésére történő átcsoportosítása céljából állítja le a három űrsiklóból álló jelenlegi flotta repülését.

Legalább négy évre lesz szükség, amíg az asztronauták ismét az Egyesült Államokból indulhatnak az ISS-re. Az új űrrepülőgép elkészültéig Oroszország szállítja az amerikai űrhajósokat az űrállomásra, személyenként több mint 50 millió dollárért.  • Bérelnék
  • Bankszámla