György
16 °C
24 °C

Magyar diák nyerte az Első lépés a Nobel-díj felé csillagászversenyt

2011.07.18. 16:45
Egy hónapos lengyelországi kutatóutat nyert egy magyar középiskolás diák az akadémiai csillagvizsgáló piszkéstetői obszervatóriumában, illetve az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban végzett méréseire alapozva.

A lengyel szervezésű First Step to the Nobel Prize in Physics című középiskolás versenyt Waldemar Gorzkowski (1939-2007) kezdeményezésére 1992-ben hirdették meg először, és azóta minden évben megrendezik. A verseny rendkívüli sikerét mutatja, hogy évente stabilan 200 körüli versenydolgozat érkezik a First Step bíráló testületéhez. Az alapító Gorzkowski professzor 1970-2007 között a fizika diákolimpia titkári, majd elnöki tisztét is betöltötte.

A First Step versenyt a diákolimpia kiegészítéseként indította útjára: míg a diákolimpiák középpontjában számolási és mérési feladatok állnak, a First Step önálló kutatómunka végzésére invitálja a diákokat. Saját mérések alapján kell tudományos következtetésre jutni, a mérést, az eredményt és az elméleti hátteret pedig egy kb. 20-30 oldalas, angol nyelvű dolgozatban kell bemutatni.

A verseny fődíja egy egy hónapos kutatóútra szóló meghívás Lengyelországba, a Lengyel Tudományos Akadémia vagy a vezető lengyel egyetemek egyikére, ahol a nyertesek a dolgozatukban elkezdett munkát folytathatják, és az önálló továbbfejlődéshez szükséges alapvető készségeket és ismereteket is megszerzik. A verseny kevésbé ismert Magyarországon, de néhány éves gyakorisággal találunk magyar diákokat a nevezettek között.

A XIX. First Step versenyen indult Galgóczi Gábor, az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumának diákja. Dolgozatának témája exobolygók megfigyelése volt, a méréseket a Polaris Csillagvizsgálóból és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének piszkés-tetői állomásán végezte. A megfigyelt célpontok a HAT-P-14b bolygó, valamint a HAT-P-20b és az XO-4b bolygók. A CCD méréseket a Polaris személyzetének és az MTA CSKI munkatársainak útmutatása alapján végezte és értékelte ki. A fénygörbék alapján meghatározta az adott rendszerekben keringő bolygók méretét, és a tranzitidőpontok stabilitása alapján felső becslést adott a bolygók körül keringő esetleges holdak tömegére is.

Gábor dolgozatának különleges érdeme, hogy különböző műszerekkel végzett méréseket, és adatainak további elemzésével (bolygók méretének meghatározása, lehetséges holdak vizsgálata) a csillagászat egyik húzóágazatába tudott bekapcsolódni. Dolgozatával első helyezést nyert a versenyen, a lengyelországi kutatóút szervezése jelenleg folyamatban van. A történet külön érdekessége, hogy Gábor egyik témavezetője, Szabó M. Gyula az V. First Step versenyt nyerte meg, szintén Kiss L. László témavezetésével 1997-ben.