Vazul
10 °C
25 °C

Szalonnát sütöttünk, amikor felrobbant

2011.08.06. 14:25
A péntek esti fényjelenség Ladányi Tamás csillagász szerint nem a Perseida meteorrajhoz tartozott, de hasonlóra a jövő héten is lehet számítani. Meteordarabok is földet érhettek.

Péntek éjszaka az időkép.hu számolt be arról, hogy több száz olvasójuk 21:46-kor meteort látott a Dunántúlon. "A következő napokban is lehet a péntekihez hasonló fényjelenségre számítani, a jövő héten lesz a Perseida meteorraj megjelenésének maximuma" - mondta Ladányi Tamás csillagász, aki azt is kihangsúlyozta, hogy ez a meteor nem a Perseidákhoz tartozott.

A meteor 3-4 másodpercig tartó fényét és az azt követő hangrobbanást Zalaegerszegtől Miskolcig észlelték. Ladányi Dégről látta a meteort, és mivel több független beszámoló is arról szólt, hogy az a fényjelenséget hang is követte, szerinte matematikailag van esélye, hogy meteoritok is elérhették a földfelszínt. "Az ennyire fényes meteor nagyon szokatlan - tette hozzá - Egy óriási villámláshoz hasonlított, és a jelenség az egész eget bevilágította. Különlegességét pedig a zöldes-kékes fénycsóva jelentette, és az, hogy több részre szakadt."

Ezt a színes fénycsóvát örökítette meg az Aggteleki Nemzeti Park melletti Trizsen fotózó, Tibike12 nicknevű hobbicsillagász is, aki a fotóját az Időképnek küldte el.

6wsh56jcp0jauocd

A másik népszerű, színes képet Rosenberg Róbert készítette a meteorról: a fotója több online újságban, csillagászfórumon, blogon és képmegosztó oldalon is felbukkant a naplo-online.hutól a spaceweather.comig.

A pénteki meteor, színesben (fotó: Rosenberg Róbert)
A pénteki meteor, színesben (fotó: Rosenberg Róbert)

Rosenberg így emlékszik vissza az eseményekre: "A 60-as Iridiumot akartam rátenni egy sorozatképre. Elindítottam a sorozatfelvételt és bementem. Kutyám ugat, ha petárdáznak. A Iridium előtt jelzett, körülnéztem, de nem láttam semmit. Azután hazaérkezett lányom és izgatottan mesélte, hogy brutál kékes-zöldes meteort látott a kocsiból délnyugat felé. Akkor ez rajta kell lenni valamelyik képen, mondtam, és ott is van."

Az amatőr csillagászok a csillagvaros.hu-n is lelkesen kommentálták a pénteki meteort. "Mi épp szalonnát sütöttünk Pesterzsebeten, és mi is dél-délnyugati irányban láttuk, kb. 21:45 körül. Szép látvány volt" - írta Lajos, Tűzgömb Lány viszont már nem volt ilyen szerencsés: "Én is láttam 21:46 körül valami felfényesedést-felvillanást. Sajnos háttal állhattam az eseménynek, de még a belváros félig kivilágított utcáin is érzékelni lehetett. A beszámolók és a színes fotók alapján meseszép lehetett!"

Több amatőr csillagász is úgy járt egyébként, mint Tűzgömb Lány: azért maradtak le a péntek esti meteorrobbanásról, mert épp az ellenkező irányban vadászták a Perseida-rajt. "Tegnap rengeteg meteor, tűzgömb húzott át az égen, én Perseidából is láttam vagy kettőt! A Balaton fölött felrobbant meteornak épp háttal ültem és okulárba néztem - írja Árpád - Csak arra kaptam fel a fejem, hogy villámlik 4 másodpercen keresztül, hátrafordultam, de még akkor is szinte irizált az ég! Félelmetes volt, hát még ha szembe ülök vele!"

Hasonló jelenség legutóbb 2010. február 28-án történt Magyarországon, akkor keleti irányban suhant át az ország légterén egy meteordarab, ami valahol Szlovákia felett robbanhatott fel. A fényjelenséget akkor a levegőben tartózkodó repülők pilótái is észlelték. A becsapódás nyomát hosszú ideig keresték, de csak pár apró darabot találtak a levegőben felrobbant meteorból.

Látta a péntek esti meteort? Fotója vagy videója is van róla? Írjon és küldjön képet az Indexnek!