1827 éves kozmikus titkot fejtettek meg

2011.10.25. 12:00

A csillagászok már tudják, miért volt az első dokumentált szupernóva hatalmas méretű, a szokásosnál sokkal nagyobb, mintegy 85 fényév átmérőjű. A választ az infratartományban végzett vizsgálatok adták meg.

A felrobbant csillagot időszámításunk szerint 185-ben ókori Kínában figyeltek meg először, ekkor nyolc hónapig volt látható. A csillag – amely valaha Napunkhoz volt hasonló – halálakor egy sűrű, fehér törpévé vált, felszívott anyagot egy másik csillagtól, ezután szupernóvaként felrobbant.

598520main pia14872-43 946-710
Fotó: NASA/ESA/JPL-Caltech/UCLA/CXC/SAO

Az RCW 86 jelű szupernováról készített fenti fénykép négy különböző teleszkóp adatait is felhasználja. Az infratartományban végzett kutatások megmutatták, hogy a robbanás az űr igen ritka térségében történt, ezért a csillagközi anyag nagyobb sebességgel és messzebb terjedhetett szét a környező régióban, mint a hasonló szupernóva-robbanásoknál általában. Ennek köszönheti gigantikus méretét a világ első feljegyzett szupernóvája, amely a legújabb számítások szerint tőlünk nyolcezer fényévnyire robbant fel.  • Hírek
  • Bankszámla