Jusztin
14 °C
31 °C

A Phobosz-Grunt önállóan korrigálhatja Föld körüli pályáját

MTI/Index
2011.11.14. 11:22
Januárig kivár az orosz űrkutatási hivatal és tovább próbálkozik a Föld körüli pályán ragadt Phobosz-Grunt beindításával - jelentették be hétfőn a kazahsztáni Bajkonurban. Egyelőre úgy tűnik, a szonda vezérlése működik.

Phobosz-Grunt űrszonda megmentésére január elejéig megmarad az esély az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője szerint. Ha addig nem sikerül felvenni a kapcsolatot a szondával és elindítani a Mars felé, akkor a 13 és fél tonnás szerkezet el fog égni a Föld légkörében.

Folyamatosan figyelik

Vlagyimir Popovkin azt is elmondta a bajkonuri űrrepülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, hogy a szonda nagyjából 200-340 kilométer közötti magasságban kering a Föld körül. A szonda úgynevezett alacsony Föld körüli pályán halad, az atmoszférába akkor kezdhet zuhanni, amikor pályája 180 kilométeres magasságra csökken.

A szondán 7 és fél tonna üzemanyag van, ami biztosan felrobban, amikor a szerkezet belép a légkörbe. Popovkin elmondta, hogy a Mars felé december elejéig el tud indulni az űrszonda, amennyiben a szakembereknek sikerül felvenni a kapcsolatot az automatikával és egy új programmal beindítani a hajtóműveket.

Az orosz védelmi minisztérium űrellenőrző központjának munkatársai folyamatosan figyelik a Mars-szonda mozgását – közölte az orosz űrhaderő sajtóosztályának munkatársa, Alekszej Zolotuhin.

Önálló életet él

A szonda valószínűleg azért sem zuhant még le, mert önállóan korrigálja Föld körüli pályáját – vélekedik egy orosz űrkutatási szakíró. Az Űrkutatási hírek című lap főszerkesztője szerint a szonda Föld körüli pályájának magasságát tekintve a szerkezet automatikája maga korrigálja a repülést.

Az utóbbi három napban ugyanis az űreszköz 6 és fél kilométert ereszkedett, viszont Föld közeli legkisebb magassága, amelynek csökkenni kellett volna, 208 kilométerrel nőtt. Ez csak úgy lehetséges, hogy a szonda időről időre önállóan bekapcsolja a hajtóműveit, műszakilag rendben van, csak nem lehet vele kommunikálni – véli Igor Liszov. Az űrben repülő eszközök számára a 180 kilométeres magasság a kritikus szint, onnantól a zuhanás jelentősen felgyorsul és irányíthatatlanná válnak.

Az orosz űrszondát szerdán lőtték föl Bajkonurból Zenit típusú rakétával, amely Föld körüli pályára juttatta az űreszközt, de ezt követően a földi irányítás nem tudta felvenni vele a kapcsolatot, hogy bekapcsolja a manőverező egységet, így a szonda nem indult el a Mars felé. Az orosz űrközpont szakemberei azóta sem hagytak fel a próbálkozásokkal, bár egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint már igen kevés az esély arra, hogy felélesszék a szondát.