Angelika
-4 °C
3 °C

Űrhajósokat toboroz a NASA

2011.11.16. 14:51

Űrhajósokat keres az amerikai űrkutatási hivatal, az álláshirdetésre online is lehet jelentkezni a washingtoni szövetségi kormány weboldalán. Kisebb probléma, hogy a NASA-nak már nincs bevethető űrrepülőgépe, és jelenleg nem tud saját járművel asztronautákat küldeni a világűrbe. A toborzásért felelős Janet Kavandi azzal érvel, hogy a majdani űrutazás bőven megéri a várakozást.

Mivel az amerikai űrflotta kiöregedett, a NASA maroknyi űrhajóst juttat évente hat hónapos időtartamra a Nemzetközi Űrállomásra orosz Szojuz űrhajókkal. Az ügynökség arra számít, hogy három-öt éven belül amerikai építésű kereskedelmi űrhajók szállítják majd asztronautáit.
A jelenlegi űrhajós legénység lassacskán kiöregszik, ezért szükség van az utánpótlás toborzására. A NASA összesen 55 új asztronautát szeretne alkalmazni, még toborzó videót is forgattak a leendő űrhajósok bátorítására. Novemberben kilencen teljesítik a kiképzést, most a 2013-as űrhajósképzésre várják a jelentkezőket.

Bár nagy szükség van utánpótlásra, a feltételek nem lazultak. A jelentkezőnek amerikai állampolgárnak kell lennie, elvárás a mérnöki, biológiai, fizikai vagy matematikai egyetemi alapvégzettség (bachelor fokozat), de az űrhajósok zöme doktorátussal rendelkezik. Előnyben vannak az orvosok és tanárok. Emellett vannak fizikai követelmények is: a jó látás, a normális vérnyomás és a 150-180 cm közötti magasság.
A NASA nagyjából háromezer jelentkezőt vár a hirdetésre. Az állás évi 64-142 ezer dollár közötti fizetéssel jár.