Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A Hubble lefényképezte a Tarantula-ködöt

MTI/Index
2012.08.14. 16:02

A Hubble-űrteleszkóp lefényképezte a Tarantula-ködöt. A Tarantula-köd (más néven NGC 2070 vagy Caldwell 103) egy diffúz gázköd az Aranyhal csillagképben. Része a Nagy Magellán-felhőnek, és 170 ezer fényévnyire található a Földtől – olvasható a PhysOrg honlapján.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!
Kattintson a képre a nagyobb méretért!
Fotó: Hubble / NASA

Ez a legnagyobb, 650 fényév átmérőjű és a legaktívabb csillagképző térsége a Lokális Csoportnak, ahová a Tejútrendszer is tartozik. A teleszkóp feltalálása óta a nebula peremén fedezték fel a Földhöz legközelebbi szupernóvát: az SN 1987A szabad szemmel is látható volt.

A Tarantula-köd központja viszonylag fiatal és rendkívül fényes. A legújabb Hubble-felvételeken a Tarantula-köd peremvidéke látszik, a finom fényes szerkezet ionizált hidrogénben gazdag területre utal. A csillagászok HII régióknak nevezik az ilyen területeket, ahol protonok és elektronok alkotta felhők találhatók.

A területen újszülött csillagok láthatók, amelyek által kibocsátott erőteljes ibolyántúli sugárzás ionizálja a körülöttük lévő gázokat. A felhők tiszavirág életűek, hiszen az újszülött napoktól eredő csillagszél és az ionizálási folyamat szétkergeti őket.