Viola
-6 °C
-2 °C

Rekordot döntött Európa rakétája

2007.05.06. 10:32
Az európai űrhivatal (ESA) által használt rakéta, az Ariane 5 szombati missziója során két műholdat juttatott az űrbe. A műholdak tömege összesen 9,4 tonna – az Ariane 5 ezzel új rekordot állított fel a kereskedelmi rakéták között.

A start a francia guyanai Kourou-n történt magyar idő szerint szombat hajnalban éjfél után 29 perccel. Az ötven méteres szerkezet két műholdat szállított, és ezek sikeresen Föld körüli pályára álltak: az Astra 1L-t és a Galaxy 17-et elsősorban európai és észak-amerikai tévés szolgáltatások fogják igénybe venni.

Az indításon a NASA egy szakembere is részt vett – a tervek szerint az Ariane 5 még idén besegíthet a Nemzetközi Űrállomás utánpótlásának szállításában. A francia Arianespace vállalat által tervezett és működtetett rakétának ez már a második sikeres küldetése volt az idén, összesen pedig a harminckettedik repülése.

A műholdakat a rakéta nehézsúlyú változata, az Ariane 5-ECA szállította, ami 13000 kilonewton tolóerővel bír - ez kb. 20 Concorde erejének felel meg. Az ECA akár tíz tonnát is képes Föld körüli pályára állítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!