Szilárda
0 °C
6 °C

Összetört Carmack magánűrhajója is

2004.08.12. 16:00
A Doom és a Quake készítőjének X Prize-os próbálkozása is kudarcot vallott, a rakéta darabjait az interneten árulják.
Újabb magánűrhajó tesztrepülése végződött kudarccal a hétvégén Texasban. Az Armadillo Aerospace 35 ezer dolláros rakétájából 180 méter magasságban fogyott ki az üzemanyag, ezért visszazuhant a földre. A csapat hidrogénperoxid-meghajtású járművel kísérelte megszerezni az X Prize tízmillió dolláros fődíját. A csapatot a Doom és a Quake fejlesztője, az Id Software-es John Carmack támogatja.

Jól fogy a Doom 3

"Néhány szerelvény túlélte, de ennyi - írja Carmack az Armadillo oldalán. - Különös módon, bár a fedélzeti kamera megsemmisült, a kazetta megúszta néhány sérüléssel. Jó dolog, hogy ennyire jól fogy a Doom 3." Carmack hozzátette, hogy a problémát okozó alkatrészen kívül minden más jól működött, így általában véve elégedettek a járművel, ezért újraépítik a szerkezetet, és később újabb kísérletet tesznek.

A csapat oldalán az armadillós pólók mellett az összetört rakéta darabjait is meg lehet vásárolni, egyenként 125 dollárért.

Mindenki újraépít

Vasárnap egy másik magánűrhajó is balesetet szenvedett: a Space Transport Rubicon 1 nevű, hét méter hosszú és egy méter átmérőjű rakétája hatvan méterre zuhant le a fellövési helytől, miután az ejtőernyője sem nyílt ki. A rakétának a tervek szerint szuperszónikus sebességre kellett volna gyorsulnia, és hatezer méteres magasságba kellett volna jutnia. A kudarc ellenére A Space Transport is újra szeretné építeni a járművet.

Több mint két tucat csapat szeretné elnyerni az X Prize tízmillió dolláros fődiját, amit az kaphat meg, aki saját erőből egy három személy szállítására alkalmas járművet két héten belül kétszer száz kilométer magasságba juttat. Eddig főleg Burt Rutan SpaceShipOne nevű űrrepülőjéről lehetett sokat hallani, ami már az első sikeres tesztrepülésen is túl van, és szeptember 29-én élesben is próbálkozik majd, illetve Brian Feeney mérnök Wild Fire nevű rakétájáról, aminek szintén szeptemberben várható a próbaútja.