Alfréd
-3 °C
3 °C

Pénteken indul az Atlantis

2007.06.07. 15:20
Floridai idő szerint péntek este 7 óra 38 perckor a floridai Kennedy Űrközpontból indul útnak az Atlantis űrrepülőgép. A startot eredetileg március 15-re tervezték, akkor egy jégeső miatt kellett elhalasztani. Most a sztrájkolók sem tudnak bekavarni.

Az űrrepülőgép tervezett márciusi indulását azért kellett elhalasztani, mert egy jégeső megrongálta, amikor már a kilövőállásban volt. Ezután az Atlantist visszavontatták a hangárba, ahol hetekig javították. Az STS-117 kódjelű küldetés irányítói csak majdnem három hónappal később, kedd este tudták elindítani a visszaszámlálást. A legénység hétfőn érkezett meg az űrközpontba.

A sztrájk nem késlelteti

Atlantis
A közvetve Platón elsüllyedt kontinenséről, közvetlenül egy amerikai tengeri kutatóhajóról elnevezett Atlantis a Discovery és az Endeavour mellett a NASA harmadik működőképes űrsiklója. Konstrukciós eltérések miatt csaknem 3 tonnával könnyebb, mint a Columbia volt, és fele annyi idő alatt épült meg, mint a 2003-ban darabokra hullott sikló. Az Atlantis 1985-ben hagyta el először a Földet, utoljára 2002-ben, egy kétéves rekonstrukciót követően. Összesen 26 küldetésen vett részt, többek között ez a sikló bocsátotta útra 1989-ben a Magellan és a Galileo űrszondákat. A NASA állítólag 2008-ig szeretné üzemképes állapotban tartani az Atlantist, azután donorként használja majd, és alkatrészeit a Discoveryben, illetve az Endeavourben használja fel.

Az időjárásért felelős irányítótiszt, Kathy Winters szerint 70 százalék az esélye annak, hogy az Atlantis tényleg elindulhat. Kisebb viharok ugyan várhatók péntekre, de délutánra már valószínűleg elvonulnak a felhők az űrközponttól. Technikai akadálya sincs a startnak. "Minden remek formában van" – nyilatkozta a CNN-nek Robert Ashley, az űrsikló rakományát felügyelő igazgató. Ashley kihangsúlyozta, hogy az Atlantison nem fedezték fel azt a kontakthibát, amit korábban a hangárban Endeavour űrsiklón.

Az űrhivatal úgy véli, nem akadályozza a startot az a sztrájk sem, amit a Kennedy Űrközpont 569 dolgozója tervez egy előnytelen szerződésajánlat miatt. Az űrközpont 17 ezer embernek ad munkát, és az űrközpont illetékesei szerint tudják majd pótolni azokat a sztrájkolókat, akik érintettek az utolsó előkészületekben. Ha mégsem sikerül pénteken útnak indítani az űrrepülőgépet, a NASA-nak június 12-ig még három alkalma lesz megkísérelni a startot.

Suni hazatér

A 11 napos misszió során az Atlantis hétfős legénysége egy új energiamodult és egy pár napelemet szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A szerelési munkálatokat három űrséta során végzik majd el. A legénység egyik tagja, Clay Anderson az űrállomáson marad, és helyette a december 9. óta az ISS-en szolgáló űrmaraton-bajnok, Sunita Williams tér vissza a Földre.

Ez azt jelenti, hogy Williams mégsem fogja megdönteni az űrben tartózkodás amerikai rekordját. Williams eredetileg az Endeavour űrsiklóval tért volna vissza, de az Atlantis csúszása ezt a missziót is érintette (ha minden jól megy, az Endeavour augusztusban száll fel). A NASA illetékesei ezután úgy döntöttek, hogy már az Atlantisszal hazahozzák a nőt. A korábbi két csúcstartó, Carl Walz és Dan Bursch 196 napot töltöttek az űrben – ezt az ISS előző parancsnoka, Michael Lopez-Alegria döntötte meg áprilisban, amikor 215 nap után tért haza. A világcsúcsot egyébként az orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994-95-ben 437 napot töltött a Mir űrállomáson.