Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Mikuláskor indul az Atlantis

2007.12.02. 14:01
A NASA vezető mérnökei pénteken egész napos tanácskozás után december 6-ra tűzték ki az Atlantis űrrepülőgép tervezett startját. Az űrsikló a Columbus nevű, az európai űrhivatal, az ESA szakemberei által tervezett laboratóriumot szállítja majd a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A csütörtöki startot alig egy hónappal a Discovery novemberi visszatérése után ütemezték, írja az Associated Press. A feszített tempóra többek között az a magyarázat, hogy a NASA biztonsági okokból nem szeretné, ha a szilveszter az űrben érné az Atlantis asztronautáit, mivel a számítógépek kisebb anomáliákkal reagálhatnak a dátumváltozásra. December 6-tól kezdődően a NASA-nak egy hete lesz az űrsikló indítására – ha az időjárás vagy más okok miatt ezalatt a start meghiúsul, az űrrepülőgép csak január elején indulhat.

Az Atlantis rakománya ezúttal a Columbus nevű, hét méter hosszú laboratórium lesz, amit három űrsétával az ISS-hez kapcsolnak majd. Az űrállomás asztronautái szintén három űrsétával készítették elő az új elem helyét. A NASA reményei szerint a misszió végén egy negyedik űrsétára is sort kerítenek majd, amelynek során az egyik napelem illesztését vizsgálják meg. Az alkatrészt valószínűleg cserélni kell majd, de a kényes és munkaigényes műveletre, csak 2008-ban kerítenek sort.

Az Atlantis a kilövőállványon (kép: NASA)

25 év munkája

A Columbus tervezését 1982-ben kezdte el 17 európai nemzet közös űrügynöksége, az ESA, körülbelül kétmilliárd dollárt fordítottak a laboratórium fejlesztésére. Az eredeti tervek szerint az eszköz 1992-ben, Kolumbusz Kristóf amerikai útjának ötszázadik évfordulóján ment volna az űrállomásra, de az ISS építése nagyon sokat csúszott. Az első elemek 1998-ban kerültek Föld körüli pályára, az első legénység pedig csak 2000-ben költözhetett be az űrállomásra. Az ISS építése évekig szünetelt a Columbia 2003-as katasztrófája után, így végül a Columbus tervezői éppen 25 évet vártak arra, hogy munkájuk beérjen.

Az Atlantis legénysége (kép: NASA)

Az Atlantis legénységében ezúttal csak öt amerikai kapott helyet, a maradék két űrhajós az ESA delegáltja. Hans Schlegel német asztronauta két űrsétán fogja a Columbus helyre rakását koordinálni, a francia Léopold Eyharts pedig két hónapig az ISS-en marad, hogy beüzemelje a Columbust. Az eszközt vezérlőközpontja Münnchenben található, az ott dolgozók angolul egyeztetnek a NASA-val (ellentétben az oroszokkal, akik az ISS fejlesztése során oroszul kommunikálnak, és ez mindkét oldalon kisebb tolmácshadsereget igényel).

A Columbus az ISS nyolcadik helyisége lesz, de csak a második laboratóriuma. Az első laboratórium, az amerikai Destiny 2001-ben került az űrállomásra, a harmadikat és egyben a legnagyobbat, a japán Kibót pedig jövőre fogják az ISS-hez kapcsolni három küldetés során.  • Vennék
  • Hírek