Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Vasárnap startol az Atlantis

2006.08.21. 16:35
A NASA a Columbia 2003-as tragédiája után leállította az űrsiklóprogramot, és bár a Discovery azóta már kétszer is járt az űrben, az űrállomást mostanáig nem fejlesztette tovább az amerikai űrhivatal. Az Atlantis legénysége most napelem-telepítésbe kezd.
Atlantis
A közvetve Platón elsüllyedt kontinenséről, közvetlenül egy amerikai tengeri kutatóhajóról elnevezett Atlantis a Discovery és az Endeavour mellett a NASA harmadik működőképes űrsiklója. Konstrukciós eltérések miatt csaknem 3 tonnával könnyebb, mint a Columbia volt, és fele annyi idő alatt épült meg, mint a 2003-ban darabokra hullott sikló. Az Atlantis 1985-ben hagyta el először a Földet, utoljára 2002-ben, egy kétéves rekonstrukciót követően. Összesen 26 küldetésen vett részt, többek között ez a sikló bocsátotta útra 1989-ben a Magellan és a Galileo űrszondákat. A NASA állítólag 2008-ig szeretné üzemképes állapotban tartani az Atlantist, azután donorként használja majd, és alkatrészeit a Discoveryben, illetve az Endeavourben használja fel.

Augusztus 27-én, magyar idő szerint este fél 11-kor elhagyja a Földet a Discovery ikertestvére, az Atlantis. Az űrsiklót a múlt hét végén szállították a floridai Kennedy űrközpont 39B kilövőállására. Az amerikai űrhivatal, a NASA vasárnap kilövésre késznek nyilvánította a járművet, miután a mérnökök kicseréltek rajta két veszélyesnek minősített csavart, amelyek egy fontos kommunikációs antennát rögzítenek.

Az általában hét űrhajóst szállító űrsikló ezúttal hatfős legénységgel a fedélzetén indul útnak, alig két hónappal a Discovery sikeres küldetése után.

Négy veterán, egy nő, egy kanadai

A legénység legtapasztaltabb tagjai, Brent Jett parancsnok és Joe Tanner már háromszor jártak az űrben; Tanner öt alkalommal űrsétát is tett, míg Dan Burbank asztronauta hat éve épp az Atlantis fedélzetén debütált. Az egyetlen nem amerikai űrhajós, a kanadai Steve McLean 1992-ben járt először az űrben, azzal a Columbiával, amely 2003-ban a Föld légkörébe érve tragikus balesetet szenvedett. Az Atlantis pilótájának, Chris Fergussonnak ez lesz az első útja, csakúgy, mint a legénység egyetlen női tagjának, Heidemarie Stefanyshyn-Pipernek.


Az Atlantis legénysége. Forrás: NASA
Az Atlantis magával visz az űrbe egy 17 tonnás szerelvényt, amely a Föld körül keringő nemzetközi űrállomás, az ISS második napelemegyüttesének felszereléséhez szükséges. Ha a berendezés elkészül, kétszer több elektromos áram áll majd az űrállomás rendelkezésére, mint korábban.

Az űrállomást a Columbia balesete óta nem fejlesztgették, csak javítgatták. 2003-ban a NASA meghatározatlan időre leállította az űrsiklóprogramot. Tavaly nyáron a Discovery legénysége a baljós start után csak a biztonságos visszatérésre koncentrált, és az idei első, csaknem kéthetes út is rakodással és ellenőrzéssel telt. Három év után ez lesz az első alkalom, hogy az ISS-en érdemi fejlesztést hajtanak végre.