Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megkezdődött az Atlantis két űrhajósának űrsétája

2007.06.12. 00:24
Egy óra késéssel indult meg az Atlantis két űrhajósának hat és fél órás űrsétája, ami alatt a napelemes rendszerüket akarják megjavítani.

Egy órával a tervezett időpont után, helyi idő szerint hétfőn 16:02-kor megkezdődött az Atlantis amerikai űrrepülőgép két űrhajósának első űrsétája a Nemzetközi űrállomáson (ISS) - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Jim Relly és Danny Olivas a hat és félórásra tervezett űrséta alatt a tervek szerint üzembe helyezi az ISS napelemes rendszeréhez az Atlantissal szállított új alkatrészt. A 14 méter hosszú, 16 tonna tömegű alumíniumszelvény értéke 367 millió dollár. A berendezést a reggeli órákban az ISS robotkarja segítségével emelték ki az űrsiklóból és rögzítették rendeltetési helyére. Üzembe helyezése után 14 kilowattal nő majd a napelemek teljesítménye.


Űrséta a Nemzetközi Űrállomáson Fotó: AFP

A munkálatok idején Relly és Olivas minden egyes művelet elvégzésekor külön figyelmet szentel annak, hogy nem sérült-e meg a védőkesztyűje. Decemberben ugyanis Robert Curbeam amerikai űrhajós űrsétája idején megsérült a kesztyű felső rétege. A szakértők tisztázni kívánják, hogyan rongálódhatott meg a védőkesztyű, és minden éles felületet el kívánnak távolítani az űrállomás felszínéről.

Az Atlantis vasárnap este kapcsolódott össze a Nemzetközi Űrállomással. A fedélzetén utazó hét amerikai asztronauta várhatóan nyolc napot tölt az ISS-n. A küldetés idején az űrhajósok három űrsétát tesznek. A következő alkalommal szintén Relly és Olivas, majd Steven Swanson és Patrick Forrester lép ki a világűrbe. A szakértők nem zárják ki, hogy egy újabb, előre nem tervezett űrsétára is sor kerül, amelyen az Atlantis hőszigetelő pajzsán keletkezett repedést javítják majd ki.