Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vita a Beagle-2 szonda miatt

2004.08.25. 14:06
A közös európai Mars-misszó leszállóegységét építő brit kutatók a NASA-ra kacsingatnak, miközben odaveszett szondájuk alárendelt szerepe felett keseregnek.
A Marsra történő leszállás közben eltűnt európai Beagle-2 szonda brit építői most közzétett belső vizsgálati jelentésükben közvetett kritikával illették az európai űrügynökséggel (ESA) való együttműködést.

A Beagle-2 az eredeti tervek szerint 2003. karácsonyán szállt volna le a Marson. Miután a leszállóegység december közepén elhagyta a Mars Express elnevezésű központi egységet, a Beagle-2 nem adott életjelet magáról.

Elhanyagolt utánfutó volt

A legnagyobb hiba az volt, hogy a szondát csupán az ESA Mars Express kiegészítő berendezéseként kezelték, állítják jelentésükben a Beagle-2 építői.

Emiatt azt javasolják, hogy a jövőbeli hasonló misszióknál a leszálló robotszonda integrált része legyen a teljes űrhajónak. Ezen kívül a projektek finanszírozását is javítani kell. Az eltűnt szonda építői a jövőre nézve nem zárják ki az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) való együttműködést.

A NASA jobban intézi

A Beagle-2 kifejlesztő kutatócsoport vezetője, Colin Pillinger professzor kijelentette, hogy már írásban érdeklődött a NASA-nál a együttműködés lehetősége iránt, írta a The Telegraph.

Bár a brit kutatók előnyben részesítenék az európai programot, mégis minden lehetőséget meg kívánnak ragadni az új Mars-küldetés érdekében.

Nem tudni, miért veszett oda

Az ESA és a brit kormány által kezdeményezett Mars-szonda ügyét feltáró hivatalos jelentés már májusban megjelent. Ez a jelentés szintén szervezési gondokra hivatkozott.

A jelentés azt javasolta, hogy a jövőben a hasonló programok jobb irányítást és kedvezőbb pénzügyi hátteret kapjanak. A Beagle-2 kudarcának lehetséges okaival kapcsolatban a brit kutatók most közzétett belső jelentése sem tartalmaz újabb adatokat.

Híg levesbe érkezett

Colin Pillinger szerint a leszállás előtt tomboló heves viharok lehetnek felelősek a szonda elvesztéséért. Ezek ugyanis felmelegíthették és a vártnál ritkábbá tehették a légkört.

"Ha az atmoszféra ritkább az előre kalkuláltnál, minden lassítva történik" - jelentette ki Pillinger. A robotegység ernyői és védőpárnái emiatt késve működhettek, ha kinyíltak egyáltalán.

"Az volna a rémálmom, ha a Beagle-2 sértetlenül állna a Marson, és talán csak egy törött kábel miatt nem tudna velünk kapcsolatba lépni" - jelentette ki Mark Sims, a projekt menedzsere.