Sára, Márió
2 °C
6 °C

Továbbra sem ad életjelet az európai szonda

2004.01.26. 18:36
A hét végén tett újabb kapcsolatteremtési próbálkozás sem sikerült a földi irányítóközpontnak, amely hetek óta azon fáradozik, hogy a Beagle 2 brit fejlesztésű Mars-kutató szonda életjelt adjon magáról.
Colin Pillinger, a program irányítója hétfőn elmondta: csak süket csendet hallottak, amikor a Beagle 2 anyaszondája, a Mars Express a hét végén kétszer is elrepült a szerkezet feltételezett leszállási helye fölött.

Lekapcsolják

A tudósok bejelentették, hogy jövő hétfőn tesznek végső kísérletet a szonda megmentésére: lekapcsoltatják a Beagle 2 komputerrendszerét a szoftver teljes újratöltése céljából. Az amerikai űrkutatási hivatalt, a NASA-t fogják felkérni arra, hogy küldessen a Mars körül keringő Odyssey műholddal parancsot a számítógépes rendszer kikapcsolására és a szoftver újratöltésére.

A szakemberek szerint a szoftver újratöltése az egyetlen esély arra, hogy életre tudják kelteni a Mars-szondát, ha az még használható állapotban van egyáltalán.

A szonda feltehetően december 25-én leszállt a Mars felszínére, de azóta nem sikerült kapcsolatba lépni vele. Előbb a vörös bolygó körül keringő Odyssey amerikai műholddal és egy nagy-britanniai rádióteleszkóppal keresték, de hiába.

A szakemberek egyre kevésbé bíznak abban, hogy esetleg megtalálják a brit fejlesztésű szondát.