Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kráterbe zuhanhatott a Mars-szonda

2003.12.30. 14:38
Kedden újra módosították a röppályáját a Mars Express európai űrszondának, melynek továbbra sem sikerült a karácsony első napján a Marsra érkezett Beagle 2 leszállóegység jeleit venni. Lehet, hogy a Beagle 2 egy kráterbe zuhant leszálláskor, közölték hétfőn a projektben részt vevő kutatók.
Kedden újra módosították a Mars Express európai űrszonda röppályáját. Az űreszköz helyzetét 9 óra körül úgy változtatták meg a fedélzeti hajtóművek segítségével, hogy pályája most már a bolygó két pólusa fölött halad, míg korábban a Mars egyenlítője fölött húzódott. Ezzel jelentősen nőtt az esélye annak, hogy megtalálja a Beagle 2 leszállóegységet, amely öt napja feltehetően elérte a bolygó felszínét, de még nem sikerült venni a rádiójeleit.

Mint Bernhard von Weye, az Európai Űrügynökség (ESA) ellenőrző központjának szóvivője beszámolt róla, a Mars Express nevű űrszonda a tervek szerint január elejéig 200-250 kilométerre közelíti meg a Mars felszínét. Ebből a viszonylag kis távolságból az anyaűrhajó esetleg észlelheti a Beagle 2 jeleit. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Odyssey nevű Mars-kutató műholdja is újra keresni kezdi kedden a kis robotot, amely a szakemberek szerint lehetséges, hogy egy kráterba zuhant.

Hihetetlen pech

A krátert nemrégiben fedezték fel az Isidis Planitia nevű medencében, ahova a leszállás is tervezve volt. A kráter, amit a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor képein fedezték fel, nagyjából a leszállási terület közepén található.

A tudósok szerint ugyan volt valamennyi esélye, hogy éppen az egy kilométer átmérőjű kráterbe esik a Beagle 2, de ez a lehetőség mégsem túl valószínű. Azonban ha így történt, a leszállóegység semmilyen módon nem tud a Földdel kommunikálni. Colin Pillinger, a Beagle 2 projekt vezetője szerint ez a legrosszabb, ami történhetett, de ő is hozzátette: ehhez "hihetetlenül pechesnek" kellene lenniük, írta a BBC.

Januárban rálátnak már

A brit szakértők szerint valószínűbb valamilyen számítógéphiba, amely akadályozza az adatáramlást a kutató egységben. A brit irányítóközpontból most olyan parancsokat készülnek küldeni a Beagle 2-nek, amelytől a rendszerek feléledését remélik.

A kutatók legfőbb reménye azonban az anyaűrhajóban, a Mars Expressben van. A szonda január 4-étől lesz olyan pozícióban, ahonnan rálát a leszállási övezetre. A szondának nagy erejű sztereó kamerái vannak, amelyekkel - ha minden más módszer kudarcot vall - optikai úton meg lehet kísérelni a Beagle 2 megtalálását a Mars felszínén.

Már így is sikeres

A Beagle 2 a Mars Expressről vált le, még mielőtt a hordozó egység Mars körüli pályára állt volna. Az ESA első ilyen jellegű kutatóprogramjának nagy részét egyébként is a Mars Express hivatott lebonyolítani; a leszállóegység ötlete csak a tervezés kései szakaszában született meg.

A keringő egység feladata víz, jég, valamint az élethez elengedhetetlen vegyületek kutatása a Mars felszíne alatt. Az európai űrkutatási központ szakértői hangsúlyozzák, hogy a Mars Express célba érése önmagában is jelentős siker.