Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

„Rossz ötlet volt az űrsikló”

2005.09.28. 13:13
Michael Griffin, a NASA igazgatója elmondta, hogy ő sosem építette volna meg a Nemzetközi Űrállomást, és az űrsiklóval is felesleges bajlódni.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) rosszul választott az 1970-es években, amikor programjait az űrsiklóra és az űrállomásra összpontosította - jelentette ki Michael Griffin, a NASA igazgatója a USA Today című napilap szerdai számában megjelent interjúban.

Kivitelezhetetlen

#alt# Griffin szerint ma már elfogadott nézet, hogy nem ez volt a helyes út az amerikai űrkutatásban, és jelenleg a NASA olyan irányváltáson dolgozik, amely a lehető legkevesebb kárt okozza. Az igazgató az űrsiklóprogramot "rendkívül agresszívnek és alig kivitelezhetőnek", ezért hibásnak nevezte. Ami pedig a Nemzetközi Űrállomást illeti, Griffin kijelentette, hogy "ha rajtam múlt volna a döntés, nem építettük volna meg".

Griffin szeptember 19-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok négy űrhajóst kíván küldeni a Holdra 2018-ban egy olyan rakéta által felvitt űrkabinban, amelyet az űrsikló helyett kell megépíteni.

Új célok

Az elképzelés szerint a legénység egy hétig maradna az égitest felszínén. A NASA a következő 12 évben kereken 100 milliárd dollárt fordítana az új űrsikló és rakétahajtómű kifejlesztésére.

A NASA a fenti tervekkel George W. Bush amerikai elnök utasításait követi, aki tavaly januárban 2020 előttre ígérte az amerikai népnek a Holdra való visszatérést. Az akkor felvázolt vízió szerint később a Holdról indulhatnának a Mars meghódítására törő űrhajók.

A Holdra leszálló egységet és a visszatérő modult nehézrakéta emelné Föld körüli pályára. Miután a leszállóegység és a visszatérő egység megfelelő magasságba jutott, útjára indulhatna az új űrsikló, a CEV (Crew Exploration Vehicle).