Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb két bolygót talált a magyar csillagász

2007.10.12. 10:23
Ismét talált két Naprendszeren kívüli bolygót a Bakos Gáspár vezetésével működő HATNet. Ezzel a magyar fejlesztésű távcsőhálózat a szakterület leghatékonyabb rendszerévé kezd válni.

Most alig néhány tucat fedési exobolygót ismernek a csillagászok, és ezek közül már öt felfedezés kapcsolódik a magyar-amerikai HATNet projekthez, amelyet Bakos Gáspár vezet, írta a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja, ami jól mutatja a teleszkóphálózat hatékonyságát.

A HATNet nemrég újabb két exobolygót talált, amelyek közül HAT-P-4b egy magas fémtartalmú, de alacsony sűrűségű égitest. A felfúvódott bolygó sugara 1,27-szer nagyobb, mint a Jupiteré, de tömege csupán 0,68-szorosa. Csillagát három nap alatt kerüli meg, mert nagyon közel kering hozzá. A Földtől körülbelül ezer fényévnyire van. A korábban felfedezett fedési exobolygók közül további négy hasonló tulajdonságú, a többi sűrűsége legalább ötven százalékkal nagyobb. A másik új exobolygó a HAT-P-5b nevet kapta, és nagyon hasonlít a Jupiterre; tömege nagyjából ugyanakkora, de sugara valamivel nagyobb. A gázóriás keringési periódusa csupán 2,8 nap.

A fedési exobolygók olyan égitestek, amelyek csökkentik a központi égitestük fényességét, ahogy a Földről nézve elhaladnak csillaguk előtt. A csillagászok földi telepítésű távcsövekkel kutatnak az ilyen fedések után. A magyar fejlesztésű HATNet ( Hungarian-made Automated Telescope Network) hálózat érdekessége, hogy hat igen kicsiny, csupán tizenegy centiméteres teleszkópból áll. Négy távcső Arizonában, két távcső pedig a Hawaii-szigeteken található.