Szilárda
-4 °C
2 °C

Családi fotó készült a Szaturnuszról

2004.09.15. 12:57
Látványos felvételt készített nagy látószögű kamerájával egyszerre öt Szaturnusz-holdról és magáról a bolygóról a Cassini amerikai űrszonda, amely július 1-jén állt az óriásbolygó körüli pályára.
Egyszerre öt Szaturnusz-holdról készített felvételt a Cassini szonda, a fotón együtt látható az öt égitest, a Dione (1118 kilométeres átmérőjű), az Enceladus (499), a Tethys (1060), Mimas (398) és Rhea (1528), amint körülveszik 120 ezer 800 kilométeres átmérőjű anyabolygójukat.

Kiválóan működik

A jó minőségi felvétel egyben azt is jelzi, hogy 1997 októberében a floridai Cape Canaveralról elindított Cassini kiválóan működik, és készül további izgalmas feladatai elvégzésére. Az űrszonda ugyanis nem csak a bolygót vizsgája az elkövetkező négy esztendőben, miközben hetvenhétszer kerüli meg a Szaturnuszt, hanem meglátogatja annak néhány holdját is. Összesen 56 holdmegközelítést terveznek.

Forrás :NASA

Várhatóan az Enceladus, a Hyperion, a Dione és a Rhea mellett repül el többször is, ám kiemelt célpontja a Szaturnusz legnagyobb holdja, az 5150 kilométeres átmérőjű Titán lesz, amelynek negyvenötször kerül a közelébe a Cassini.

Sűrű légkör

Ez az égitest a Naprendszer legtitokzatosabb holdja. Ellentétben az összes többi holddal, sűrű, még a Földénél is másfélszer sűrűbb légkör veszi körül. Éppen ezért felszínét bolygónkról még a legnagyobb felbontású távcsövekkel sem lehet megpillantani. A Cassini viszont, miközben többször is közelébe férkőzik, feltérképezi az égitestet. Mi több, a Cassini útitársa az európai gyártmányú, Huygens leszállóegység karácsonykor leválik a szondáról, és három héttel később megpróbál leereszkedni a narancssárga ködbe burkolódzó holdra.

A Titán légkörében egyebek között fellelhető a nitrogén - amely a bennünket körülvevő légkör legfontosabb eleme -, az ammónia, a metán és az etán. Tekintve, hogy mintegy mínusz 180 Celsius-fokos hideg van a Titán felszínén, a metán például, amely a Földön gázhalmazállapotú, a Szatrunusz-holdon folyékony formában van jelen, úgyhogy nem kizárt: a Huygens egy metánóceán kellős közepén találja majd magát.

A Titán titkainak a kutatása már csak azért is érdekes, mert tudósok szerint légkörének összetétele ugyanolyan lehet, mint a Földéé volt egykor, még mielőtt bolygónkon megjelent az élet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!