Mátyás
-6 °C
1 °C

Közeli képek készülnek a Titánról

2004.10.26. 12:05
Minden eddiginél közelebbről készíthet infravörös és radarfelvételeket a Cassini űrszonda a Szaturnusz Titán nevű holdjáról kedd délután. A képek azt is segítenek majd felfedni, hogy a később leeresztendő Huygens szonda folyékony szénhidrogénekbe esik-e majd, szerves iszapba vagy jégre.
A Cassini űrszonda eddigi legközelebbi felvételeit készítheti el kedd délután a Szaturnusz Titán nevű holdjáról, írta a BBC. A szonda magyar idő szerint 18:44-kor 1200 kilométerre közelíti meg a holdat.

A Titán jeges felszínét eddig a hold körül lévő sűrű narancssárga felhők takarták el a megfigyelők elől, de most a szonda olyan közel kerül majd, hogy radarjával képes lesz átlátni a ködön. A Titán az egyetlen olyan ismert Hold, aminek észlelhető légköre van.

#alt#

Kulcskérdések

A Cassini által szállított Huygens szondát is még idén leeresztik a holdra. Ejtőernyős ereszkedése közben folyamatosan adatokat közvetít majd a légkörből, és később a felszínről is, amennyiben túléli a landolást.

De ez a mostani manőver is megválaszolhat számos kulcskérdést a holddal kapcsolatban. Lezárhatja például a régóta tartó vitát a Titán jeges felszínéről, ami egyes tudósok szerint hatalmas mennyiségű metánt és etánt tartalmaz. A Cassini két műszere, a fő kamera és a radar segíthet eldönteni a kérdést. A kamera infravörös felvételeket készít majd, a radar pedig topográfiai térképekhez szolgáltat majd adatokat.

A műszerek adatai azt is felfedik tehát, hogy a Huygens folyékony szénhidrogénekbe esik-e majd, szerves iszapba vagy jégre. A Cassini spektrométerei ezen túl a hold atmoszférájának összetételét is meg fogják határozni.

Nagyon hasonlít

A kutatók úgy gondolják, hogy a Titánon lévő körülmények nagyon hasonlítanak arra, ahogy a Föld nézhetett ki korai időszakában. A hőmérséklet ritkán emelkedik -179 Celsius-fok fölé, és a légkörben főleg nitrogén és szánvegyületek találhatók. Emiatt a kutatók reméleik, hogy megtudhatnak valamit az élet kialakulásához szükséges feltételekről is.

A manőver alatt a Cassini antannája éppen a Földdel ellentétes irányba fog mutatni, így legalább kilenc órába kerül majd, mire a szonda elkezdheti küldeni az első képeket.