Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Cassini átvilágította a Szaturnusz gyűrűit

2005.05.27. 13:49
A Cassini űrszonda példátlanul részletes felvételeket készített a Szaturnusz gyűrűiről. A változó összetételű B-gyűrűt a korábbi szondák nem tudták közvetlenül megfigyelni. A gyűrű belső és külső szakaszai között külön gyűrűk húzódnak, amelyek egyenként több száz kilométer szélesek és heterogén az összetételük.
A Szaturnusz gyűrűinek eredete a képződmény felfedezése óta rejtélynek számít. A gyűrűk felépítésével kapcsolatban is van több megválaszolatlan kérdés. A bonyolult gyűrűrendszer hatalmas kiterjedésű, a belső szélétől a külsőig szélesebb, mint a Föld-Hold távolság. Ezen kívül a felfedezésük sorában A-től G-ig elnevezett gyűrűk jelentős eltéréseket mutatnak.

A komplex gyűrűrendszerről eddig a legrészletesebb adatokat a NASA CAssini szondája szolgáltatta, az úgynevezett radio-okkultációs (átvilágításos) eljárással. Ennek során a szonda rádiójeleket küld át a gyűrűkön, a jelerősség változásaiból pedig az érintett szakasz sűrűségére és összetételére lehet következtetni. Ez volt az első alkalom, hogy egyszerre három frekvenciát használtak a letapogatásnál.

Hússzor sűrűbb


Tekintse meg képeinket!
Az eredmények szerint valamennyi gyűrű széles spektrumban tartalmaz különféle részecskéket. A jég- és szikladarabok átmérője az öt centimétertől kisebbtől a sok méteresig terjed. Míg a B-gyűrűben és a belső A-gyűrűben a kisebb részecskék ritkábbak, a C-gyűrűben és a külső A-gyűrűben gyakran fordulnak elő.

A Cassini ezen kívül megmutatta, hogy a B-gyűrű belső és külső szakaszai között külön gyűrűk húzódnak, amelyek egyenként több száz kilométer szélesek és heterogén az összetételük. A gyűrű ötezer kilométeres központi része több szalagból áll, amelyek anyagsűrűsége négyszeresen haladja meg az A-gyűrűnél, illetve hússzorosan a C-gyűrűnél regisztrált értéket.

A NASA szerint az egyenlőtlen összetétele alapján a B-gyűrű lényegesen különbözik a lapos A-gyűrűtől és a hullámos C-gyűrűtől.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft