Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Földet ért az első kínai űrhajós

2003.10.15. 23:50
Biztonságban földet ér az első kínai űrhajós visszatérő kapszulája az észak-kínai Belső-Mongólia tartomány egy sivatagában.
A kínai állami televízó közölte, hogy biztonságban földet ér az első kínai űrhajós visszatérő kapszulája, melyet helyi idő szerint fél hét után találtak meg a kereső helikopterek Belső-Mongólia tartomány egy sivatagában - írta a cnn. Az Új Kína hírügynökség bejelentése szerint pedig a nemzet hősének Ven Csia-pao miniszterelnök is gratulált.

Fotó: EPA/CCTV
Ugyan csak 21 órás úton vett részt, mégis húszféle kínai étel közül választhatott Jang Li-Vej a Sencsou-5 fedélzetén. Az űrbéli menü kisméretű, ám rendkívül finom és tápláló falatokból áll, jelentette a kínai Hszinhua hírügynökség. A választékban csípős disznóhúsvagdalt, csirkefalatok és mogyorós sült rizs is szerepel. A falatnyi méretű ételdarabokat ehető mázzal vonták be, hogy az űrhajós ne morzsázza tele a kabint. A kínai menüt teával öblítette le az alezredes.

A visszatéréshez közeledve beszélt feleségével és fiával, biztosította őket, jól érzi magát, és tetszik a látvány is.

Űrversenytörténet

Negyven éves késése ellenére a kínai űrprogram egyes nyugati elemzők szerint egy új űrverseny kezdetét jelenti, írja a CNN. Az első űrverseny a Szputnyik 1. 1957-es fellövésével kezdődött, mely meglepte az amerikaiakat. Egy hónappal később fellőtték a Szputnyik 2-t, melynek fedélzetén Lajka kutya utazott halálába. Az Egyesült Államok felgyorsította űrprogramját, és a következő év januárjában fellőtte első műholdját. A következő néhány év során elkeseredett verseny folyt a két nagyhatalom között: a Szovjetunió 1961-ben elsőként küldött embert az űrbe.

Fotó: EPA/CCTV
Az amerikai haditengerészeti főiskola nemzetbiztonsági tanszékvezetője, Joan Johnson-Freese szerint elképzelhető, hogy a kínai eredmény az amerikai űrdominancia végét jelzi. "Lehetséges, hogy újabb Szputnyik-sokk tanúi leszünk. Az is kérdéses, vajon az Egyesült Államok nem kezdi-e lassan elveszíteni az űrrepülésben ötven éven át betöltött vezető pozícióját". - vélte Johnson-Freese.

Kína még a hetvenes években indította űrhajósprogramját, a kezdeményezés azonban elhalt, majd tizenegy évvel ezelőtt ismét elindították. Az első űrhajós küldetése előtt négy pilóta nélküli tesztrepülést is végrehajtottak a kínai űrhajók. Ha minden terv szerint megy, Kína három éven belül műholdat küld a holdra, majd pedig űrállomást akar fellőni. A cél egy állandó holdbázis létrehozása tizenöt éven belül, írja a CNN.

Bob Walker, űrtudományi elemző és volt képviselő szerint a kínai űrprogram nem küzd forráshiányokkal. "Rendkívül agresszív program ez, melyre komoly forrásokat fordítanak. Úgy hiszik, ez nemzetük küldetésének része" - mondta Walker.