Valér
4 °C
8 °C

Fiatal csillagot találtak galaxisunk központjában

2006.08.16. 15:25
Az eddigi legfiatalabb csillagra bukkantak a Tejút középpontjától nem messze. Egyelőre még rejtély, hogy a zord körülmények ellenére hogyan jöhetett létre az égitest, írja a New Scientist.

Több nagytömegű csillagot is találtak a galaxis középpontját képező fekete lyuk (Saggitarius A*) száz fényéves környezetében. Akad közöttük olyan is, amelyik - fényspektruma alapján - mindössze hatmillió éves, és a fekete lyuktól csupán három fényévre található.

A csillagászokat régóta zavarba hozza, hogyan létezhetnek csillagok a fekete lyukak közelében, hiszen az összesűrűsödő gázfelhőt a lyuk gravitációs ereje szét kéne hogy szakítsa, mielőtt még a csillag kialakulhatna. A fiatal égitestnek viszont elég ideje sem lehetett ahhoz, hogy kellő távolságból, a megszületéshez ideális környezetből vándoroljon a fekete lyuk közelébe.

A hawaii Gemini Csillagvizsgáló asztronómusai most egy minden eddiginél fiatalabb, mindössze 3,5 millió éves csillagot fedeztek fel a fekete lyukhoz legközelebb eső csoportban. Az IRS 8* névre hallgató égitest tömege 45-ször nagyobb, fénye pedig 350 000-szor erősebb a Napénál.

Lehet, hogy két csillag

A Gemini csillagászai szerint lehetséges, hogy az IRS 8* valójában két, egymástól annyira kis távolságra keringő csillag, hogy a távcsövek nem képesek elkülöníteni a két önálló égitestet. A hawaii csillagászok most még részletesebb színképelemzéssel igyekeznek eldönteni a kérdést.