Auguszta
-4 °C
2 °C

Mutáns szupercsótányok az űrből

2008.01.22. 11:00
Tudósok vizsgálják az orosz Foton-M műhold fedélzetén született, majd a Földre visszahozott 33 csótányt. Ahogy a NASA kísérletében a szalmonella-baktériumok, úgy az ízeltlábúak is mutálódtak és erősebbé váltak az űrben.

A csótányok tavaly októberben születtek a műhold fedélzetén (három alomban összesen 33), majd december végén tértek vissza a Földre, azóta tudósok vizsgálják, milyen mutációkon estek át az űrben. A kutatócsoport vezetője, Dimitrij Atyaksin az orosz Novosztyi hírügynökségnek elmondta, a csótányok jóval gyorsabban fejlődtek az űrben, mint földi körülmények között, jóval erősebbek, ellenállóbbak a külső hatásokkal szemben, és gyorsabban mozognak, mint a földiek. Hogy ez a súlytalanságnak, vagy az űrben őket ért sugárzásnak köszönhető, egyelőre nem tisztázott.

Érdekes, hogy az extra tulajdonságok leginkább az először született csótányokra jellemzőek, a második és harmadik hullámban érkezettekre kevésbé (a csótány, más rovarokhoz hasonlóan képes egy megtermékenyítéssel többször is utódokat hozni a világra). A csótányok egy mindössze 150 köbcentiméteres lezárt tartályban laktak a műholdon, és videokamera rögzítette az életüket.

Mutáns űrcsótányok a Men in Black 2-ből

Az űrbeli környezet hatására bekövetkező mutációk vizsgálata a hosszabb űrutazások (például a Mars-expedíció) előkészítése miatt fontos. Az űrhajót ugyan lehet sterilizálni a fellövés előtt, de az asztronauták mindenképpen magukkal visznek majd néhány millió baktériumot a testükben, amiknek a mutációira fel kell készülni.