Auguszta
-4 °C
2 °C

Csillagok születését figyeli a NASA

2005.11.10. 14:22
A Földtől hétezer fényévre hatalmas gázkarokban fejlődik a csillagok következő generációja. A tudósok szerint egy korábbi óriáscsillag maradványai próbálnak újra egységgé összeállni.

A NASA Spitzer Space teleszkópjával óriási gáz és poroszlopokat találtak amerikai csillagászok, írta meg az AP. A felfedezés lehetővé teszi, hogy jobban megismerjük a csillagok keletkezésének folyamatát. A héten bemutatott képek hasonlóak azokhoz, amiket a Hubble űrtávcsővel készítettek tíz évvel ezelőtt az Eagle Nebula csillaghalmazról. Azok a fotók hagyományos módszerrel készültek, a mostaniakat viszont infravörös tartományban sikerült lencsevégre kapni.

Óriási karok

#alt# A képeken a világűr W5-ös régiójában, egészen pontosan a Kassziopeia konstellációban zajló eseményeket örökítették meg. Ez a terület a Földtől 7000 fényévnyire található. A leggyorsabb ember alkotta szerkezet, a Voyager űrszonda harmadik kozmikus sebességgel halad, tehát képes elhagyni a Naprendszert. Ennek a szondának 83 millió évbe kerülne, amíg elérne a tett színhelyére.

A látvány különleges, az óriási oszlopok egy kéz alakját adják ki. Egy-egy oszlop több száz újszülött csillagot fogad be.

Azért volt szükség a Spitzer Space teleszkópra, mert ezzel alaposan szemügyre lehetett venni az infravörös tartományt. Így láthatóvá váltak a pillérek belsejében létrejövő csillagok. Egy hagyományos távcső csak sötét foltot látott volna a középső területen.

A tudósok feltételezései szerint ezek az égitestek a régió egyetlen óriáscsillagának az utódai. Legalábbis ezt nyilatkozta Lori Allen csillagász a Harvard-Smithsonian Center Astrophysicsnek.

A tudósok reményei szerint a pillérek belsejében idővel elég nagy lesz a sűrűség ahhoz, hogy az anyagból létrejöjjön a csillagok második nemzedéke.