Szilvia
5 °C
16 °C

Cunami a Nap felszínén

2008.04.04. 10:51
Most először filmeztek le szoláris cunamit. A NASA űrszondája megörökítette a Nap felszínén egy robbanás hatására kiinduló lökéshullámot, ami óránként kétmillió kilométeres sebességgel terjedt szét.

A NASA eddig soha nem látott felvételeket tett közzé a Nap felszínén végigsöprő, cunamiszerű jelenségről, amit a Stereo űrszonda műszerei észleltek. A szökőár itt természetesen nem vízben terjedt tovább, hanem a Nap anyagát alkotó forró gázban.

A szoláris cunami jelenségét először a Soho űrszonda figyelte meg a kilencvenes évek végén, de csak a Stereo nagyságrendekkel érzékenyebb műszerei tették lehetővé, hogy a tudósok mozgóképet állítsanak össze a képekből, és pontos becsléseket adjanak a cunami méreteiről és energiájáról.

A cunami 2007. május 17-én történt. A szökőárat a Nap felszínének közelében bekövetkezett, nagy energiájú robbanás idézte elő, valószínűleg egy napkitörés. A robbanás energiája mágneses lökéshullámot indított el, ami óránként kétmillió kilométeres sebességgel terjedt szét szinte az egész Nap felületén. A jelenség 35 percig tartott, és az energiája a Föld jelenlegi éves energiafogyasztásának kétmilliárdszorosa volt - mondta a BBC-nek David Long, a Trinity College Dublin kutatója.

A hullám viselkedése pontosan megegyezett a Földön megfigyelt cunamikéval, annak ellenére, hogy a szoláris cunamit mágneses erők is hajtották, a földi szökőárakkal ellentétben, ahol csak a lökéshullám energiája terjed a vízben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?