Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Cunami a Nap felszínén

2008.04.04. 10:51
Most először filmeztek le szoláris cunamit. A NASA űrszondája megörökítette a Nap felszínén egy robbanás hatására kiinduló lökéshullámot, ami óránként kétmillió kilométeres sebességgel terjedt szét.

A NASA eddig soha nem látott felvételeket tett közzé a Nap felszínén végigsöprő, cunamiszerű jelenségről, amit a Stereo űrszonda műszerei észleltek. A szökőár itt természetesen nem vízben terjedt tovább, hanem a Nap anyagát alkotó forró gázban.

A szoláris cunami jelenségét először a Soho űrszonda figyelte meg a kilencvenes évek végén, de csak a Stereo nagyságrendekkel érzékenyebb műszerei tették lehetővé, hogy a tudósok mozgóképet állítsanak össze a képekből, és pontos becsléseket adjanak a cunami méreteiről és energiájáról.

A cunami 2007. május 17-én történt. A szökőárat a Nap felszínének közelében bekövetkezett, nagy energiájú robbanás idézte elő, valószínűleg egy napkitörés. A robbanás energiája mágneses lökéshullámot indított el, ami óránként kétmillió kilométeres sebességgel terjedt szét szinte az egész Nap felületén. A jelenség 35 percig tartott, és az energiája a Föld jelenlegi éves energiafogyasztásának kétmilliárdszorosa volt - mondta a BBC-nek David Long, a Trinity College Dublin kutatója.

A hullám viselkedése pontosan megegyezett a Földön megfigyelt cunamikéval, annak ellenére, hogy a szoláris cunamit mágneses erők is hajtották, a földi szökőárakkal ellentétben, ahol csak a lökéshullám energiája terjed a vízben.