Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Meghibásodott az önmagát navigáló űreszköz

2005.04.16. 19:18
Műszaki hiba miatt a tervezettnél korábban ért véget az első, önmagát navigáló űreszköz küldetése, miután 91,44 méterre megközelítette a Pentagon egyik műholdját - közölte az amerikai űkutatási hivatal.

Az űreszköz 760 kilométeren át követte nyomon a műholdat a világűrben emberi beavatkozás vagy a földi irányító központ segítsége nélkül, de a péntek éjjel bekövetkezett műszaki hiba miatt befejezte a küldetését - tájékoztatott szombaton az amerikai űrkutatási hivatal, a Nasa.

A küldetés több célját elérte - közölte Steve Roy, a hivatal szóvivője szombaton és elmondta, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel a műszaki hiba okainak felderítésére.

A 110 millió dolláros költségű kutatás célja az volt, hogy kidolgozzák a Föld körüli pályán keringő űrrepülőgépekhez történő automatikus teherszállítás, dokkolás és javítás alapjait.

A merőben új technológiával felszerelt, a súlytalanság körülményei között önálló navigálásra és gondolkodásra képes űreszköz, a DART (Demonstration of Autonomous Rendezvous Technology) űrszonda pénteken indult útjára a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról.

A két méter hosszú űreszköz feladatai között szerepelt Pentagon műholdja körüli manőverezés, többszöri megközelítése és az eltávolodás. A DART, amely várhatóan letért az előírt pályáról, a légkörbe visszatérve elég az atmoszférában.