Szilárda
0 °C
6 °C

Dél-Korea is az űrbe készül

2004.10.18. 11:19
Az ázsiai ország jövőre választja ki azt a két asztronautát, akik 2007-ben a Nemzetközi Űrállomásra utazhatnak. A dél-koreai és az orosz elnök októberben írt alá együttműködési megállapodást.
Dél-Korea jövő májusban nevezi meg azt a két embert, akik az ország első űrhajósai lehetnek, írta a Korea Times. A két asztronautát Oroszországban, a Csillagvárosban fogják képezni 18 hónapig, majd a Nemzetközi Űrállomásra utaznak tíz napra különböző kísérleteket végezni, tudatta közleményében a dél-koreai tudományos-technológiai miniszter.

Együttműködés

Roh Moon Hsziun dél-koreai és Vlagyimir Putyin orosz elnök októberi moszkvai találkozójukon együttműködésről szóló megállapodást írtak alá, mely az űrkutatással kapcsolatos részleteket is tartalmazott. A megegyezés szerint Oroszország segíti Dél-Koreát űrtervei megvalósításában, első körben műholdak pályára állításában.

A két asztronauta űrbe juttatása 22,73 millió dollárba kerül Dél-Koreának, áll a közleményben, de az egyelőre nincs eldöntve, hogy Oroszországnak mennyit fizetnek, közölte egy minisztériumi forrás.