Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Felszerelték Dextre robotkarjait az űrállomáson

2008.03.16. 08:29
Elkészült a Nemzetközi Űrállomás további szerelési és építési munkáit végző Dextre robot. Az Endeavour rakományában felvitt alkatrészekből hétórás munkával szerelték össze a közel négyméteres robotkart az asztronauták.

Újabb külső űrszerelési munkát kezdett közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban az Endeavour amerikai űrrepülőgép két űrhajósa a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Rick Linnehan és Mike Foreman a hétórás űrsétán felszerelte a Dextre nevű kanadai robotnak a karjait, amelyet az Endeavour vitt magával darabokban az űrállomásra. Linnehan igazi űrséta-veterán, a mostani akcióval együtt már 35 és fél órát töltött űrsétákkal.

A következő néhány napban az űrhajósok előreláthatólag további két űrsétát tesznek, hogy befejezzék a robot összeillesztését. Összeszerelt állapotban a robot 3,7 méter magas, súlya meghaladja a másfél tonnát.

Ha minden a tervek szerint alakul, a több mint 200 millió dollárból megépített szerkezet az ISS meghosszabbított emelőkarjaként fog funkcionálni az űrállomáson elvégzendő építési és szerelési munkák során.