Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levált a Discovery az űrállomásról

2005.08.06. 12:25
Az űrsikló az ISS körül kering, az asztronauták felvételeket készítenek. A tervek szerint a Discovery magyar idő szerint hétfő délelőtt landol a floridai Kennedy űrközpontban.

Levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Discovery, és közép-európai idő szerint szombaton délelőtt megkezdte a keringést a hatalmas űrobjektum körül. A lassú keringés célja, hogy az asztronauták felvételeket készíthessenek az űrben. Eközben megteszik az előkészületeket a csöppet sem veszélytelennek ígérkező visszatéréshez a Földre. Ennek érdekében saját keringési pályára kell állítaniuk az űrsiklót.


Klikk a képre!

Miután Steve Robinson űrhajós szerdán történelmi űrséta keretében eltávolított két réskitöltő elemet a hajó hővédő csempéi közül, és a parancsnoki ablak körüli sérülés sem bizonyult életveszélyesnek, a NASA pénteken kiadta a parancsot a hazatérésre. A NASA kaliforniai kutatóközpontjában végzett szélcsatornás kísérletek szerint 1,5 százalékos az esélye annak, hogy a parancsnoki ablak közelében megrongálódott alkatrész a leszálláskor leválik és megsérti a gép törzsét, de a NASA ezt a kockázatot még vállalhatónak tartja.

A Discovery legénysége összeszedte a magával vitt laptopokat és akkumulátorokat, és megtöltötte a Raffaello nevű konténert, amelybe különböző alkatrészek mellett az ISS-en két és fél év alatt felgyülemlett összes szemetet is belegyömöszölte.

A tervek szerint az alkatrészekkel és űrszeméttel megpakolt Discovery magyar idő szerint hétfő délelőtt landol a floridai Kennedy űrközpontban, vagy ha minden kötél szakad, a kaliforniai Edwards légibázison.