Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Levált a Discovery az űrállomásról

2005.08.06. 12:25
Az űrsikló az ISS körül kering, az asztronauták felvételeket készítenek. A tervek szerint a Discovery magyar idő szerint hétfő délelőtt landol a floridai Kennedy űrközpontban.

Levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Discovery, és közép-európai idő szerint szombaton délelőtt megkezdte a keringést a hatalmas űrobjektum körül. A lassú keringés célja, hogy az asztronauták felvételeket készíthessenek az űrben. Eközben megteszik az előkészületeket a csöppet sem veszélytelennek ígérkező visszatéréshez a Földre. Ennek érdekében saját keringési pályára kell állítaniuk az űrsiklót.


Klikk a képre!

Miután Steve Robinson űrhajós szerdán történelmi űrséta keretében eltávolított két réskitöltő elemet a hajó hővédő csempéi közül, és a parancsnoki ablak körüli sérülés sem bizonyult életveszélyesnek, a NASA pénteken kiadta a parancsot a hazatérésre. A NASA kaliforniai kutatóközpontjában végzett szélcsatornás kísérletek szerint 1,5 százalékos az esélye annak, hogy a parancsnoki ablak közelében megrongálódott alkatrész a leszálláskor leválik és megsérti a gép törzsét, de a NASA ezt a kockázatot még vállalhatónak tartja.

A Discovery legénysége összeszedte a magával vitt laptopokat és akkumulátorokat, és megtöltötte a Raffaello nevű konténert, amelybe különböző alkatrészek mellett az ISS-en két és fél év alatt felgyülemlett összes szemetet is belegyömöszölte.

A tervek szerint az alkatrészekkel és űrszeméttel megpakolt Discovery magyar idő szerint hétfő délelőtt landol a floridai Kennedy űrközpontban, vagy ha minden kötél szakad, a kaliforniai Edwards légibázison.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!